ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ήπειρος μίλησε… “Το Ζάππειο δεν αλώνεται”

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των αιρετών και φορέων της Ηπείρου καθώς και τους απόδημους Ηπειρώτες ξεκίνησε τον αγώνα προκειμένου το Ζάππειο Μέγαρο να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών.
Με την απόφαση που έλαβε στο διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη, προχωρά σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Έφορος Τύπου της Π.Σ.Ε, Συγγραφέας και Λαογράφος Χρήστος Τούμπουρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί και ζήτησε την στήριξη όλων των Ηπειρωτών ώστε το κληροδότημα του Ευαγγελή Ζάππα να παραμείνει εθνική περιουσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα:
«Η Ήπειρος μίλησε. Τα Εθνικά Κληροδοτήματα, όπως το Ζάππειο, δεν αλώνονται. Στο Γενικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας χτύπησε απόψε η καρδιά της Ηπείρου. Και χτύπησε δυνατά. Το Ζάππειο δεν αλλάζει χαρακτήρα. Είναι Εθνικό Κληροδότημα και τέτοιο θα παραμείνει. Φύλακες-άγρυπνοι φρουροί όλοι οι Ηπειρώτες/σσες, όλοι οι Έλληνες/ίδες.
Ψηφίσματα και δηλώσεις συμπόρευσης του αγώνα που διεξάγει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας κατέθεσαν όλοι σχεδόν οι Δήμοι της Ηπείρου και η Περιφέρεια Ηπείρου. Τηλεγραφήματα συμπαράστασης από τος απόδημους, όπου γης.
Στο Γενικό Συμβούλιο προσήλθαν από τον ευρύτερο δημόσιο χώρο οι:
Αμυράς Γιώργος, βουλευτής Ιωαννίνων
Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων
Γκόκας Χρήστος, βουλευτής Άρτας
Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής, πρώην Υπουργός
Στύλιος Γιώργος, βουλευτής Άρτας
Κεφαλά Αλεξάνδρα-Μαρία, βουλευτής Ιωαννίνων
Γιόγιακας Βασίλειος, βουλευτής Θεσπρωτίας
Φούσας Αντώνης, πρώην υπουργός
Λώλος Ιωάννης, δήμαρχος Ηγουμενίτσας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ
Σεντελές Γιάννης, δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων
Καψάλης Κώστας, δήμαρχος Πωγωνίου
Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας
Βάββας Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων
Γαλίτσης Νίκος, Αντιδήμαρχος Πωγωνίου
Γκόγκος Χρήστος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου
Πλήθος δημοτικών και περιφερειακών Συμβούλων
Αποφασίστηκε:
“Εκφράζουμε σήμερα (13/10/2019) ΟΜΟΦΩΝΑ την απαίτηση των Ηπειρωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων, να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή σκέψη για την αλλαγή των σκοπών της λειτουργίας του Ζαππείου Μεγάρου. Τα εθνικά κληροδοτήματα είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Εξαγγέλλεται η σύγκληση επιστημονικής ημερίδας για την εξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των κληροδοτημάτων.
Αιτούμεθα αρμοδίως να καταργηθεί ο ισχύων νόμος για τα κληροδοτήματα. Οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των κληροδοτημάτων πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να αποκλείουν κάθε επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση.
Αναθέτουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας την υλοποίηση με κάθε μέσον της παρούσης απόφασης”.

Related posts

Μέρα 25 Οι υποψήφιοι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ήπειρο

Κώστας Παππάς

Σαντορίνη: Σκοτώθηκαν μαζί δυο χρόνια μετά τον γάμο τους – Σπαραγμός για το ζευγάρι δασκάλων

Κώστας Παππάς

Τραγωδία στην Ηλεία: Πατέρας σκότωσε τον γιο του και μετά αυτοκτόνησε

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..