Σε μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη Άρτα, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τηρήθηκε με… θρησκευτική ευλάβεια.
Από το Δημαρχείο της πόλης μέχρι τα σχολεία και τα καταστήματα, όλοι τσίκνισαν με τον παραδοσιακό τρόπο και στήνοντας κατά τόπους μικρά γλέντια.
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.
Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.
Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τα κρέατα συνδυάζονται, όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της, και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.