• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ερώτηση Χρ. Γκόκα για τον αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , από την χρήση του διαδικτύου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Χρ. Γκόκα για τον αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , από την χρήση του διαδικτύου

Ο Βουλευτής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ Κυρ. Πιερρακάκη, σχετικά με τον αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων και οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , από την χρήση του διαδικτύου εξαιτίας της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2.
Όπως τονίζει ο κ Γκόκας ,το έργο αυτό, αποσκοπεί στην κάλυψη των λευκών περιοχών στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, που αφορά και περιοχές της πε Άρτας, με τη δημιουργία και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών υψηλής ταχύτητας, και έχει συνολική διάρκεια δεκαεπτά έτη. Τα έργα υποδομών και συνδεσιμότητας όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη από την ισχύ της υπογραφείσας σύμβασης.
Ωστόσο, επισημαίνει , στην πε Άρτας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , καίτοι τα έργα υποδομών έχουν κατασκευαστεί ( δημιουργία δικτύου, ΚΑΦΑΟ κτλ) , η συνδεσιμότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης Έργου. Μάλιστα, αναφέρει ότι, σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου, παρατηρείται το φαινόμενο η μισή τοπική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η υπόλοιπη παραμένει αποκλεισμένη από τις χρήσεις του διαδικτύου.
Το γεγονός αυτό,τονίζει,δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των περιοχών αυτών και ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας που πλέον κρίνονται απαραίτητα, λόγω και της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του covid-19. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν σε δράσεις τηλεκπαίδευσης, αγοράς προϊόντων μέσω Διαδικτύου, πρόσβασης σε υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις, αλλά και πρόσβασης σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ιδιαίτερα, όπως αναφέρει, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών οι οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για αγορά δεδομένων χρήσης των διαδικτύου, και μάλιστα σε εποχές που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, η κατάσταση αυτή στη σημερινή εποχή , είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για τους κατοίκους των χωριών αυτών, αφού αποκλείονται από βασικές λειτουργικές ανάγκες, και αδυνατούν να καλύψουν και να διεκπεραιώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, όπως πχ οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας και οι μαθητές και φοιτητές που δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις τηλεκπαιδεύσεις.
Σημειώνει δε, ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται την ίδια ποιότητα και επίπεδο ζωής με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, με άμεση προσβασιμότητα στα εργαλεία και στις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και του διαδικτύου, και τονίζει ότι οι οικισμοί αυτοί βρίσκονται σε αποστάσεις, μόλις 5 έως 15 χλμ από τα αστικά κέντρα Άρτας και Φιλιππιάδας.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2 στις ανωτέρω λευκές περιοχές της Άρτας, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Έργου και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης, και τέλος, σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η πορεία των εργασιών και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Έργο αυτό.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρ. Πιερρακάκη

Θέμα: “Έργο κάλυψης των λευκών περιοχών του Ευρυζωνικού Δικτύου στην Π.Ε. Άρτας”

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Για την κάλυψη των λευκών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Π.Ε. Άρτας, έχει υπογραφεί σύμβαση σύμπραξης μέσω ΣΔΙΤ, για το έργο του Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2, μεταξύ του Οργανισμού Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και της Εταιρίας Ειδικού σκοπού “RURAL CONNECT” που συνέστησε ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης “INTRAKAT- INTRACOM HOLDINGS – HELLAS ONLINE”.
Σκοπός του Έργου είναι η κάλυψη των λευκών περιοχών στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, με τη δημιουργία και αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υποδομών υψηλής ταχύτητας. Το Έργο έχει συνολική διάρκεια δεκαεπτά έτη, ενώ τα έργα υποδομών και συνδεσιμότητας όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη από την ισχύ της υπογραφείσας σύμβασης.
Ωστόσο, στην Π.Ε. Άρτας και ειδικότερα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας , καίτοι τα έργα υποδομών έχουν κατασκευαστεί (δημιουργία δικτύου, ΚΑΦΑΟ κτλ), η συνδεσιμότητα δεν έχει πραγματοποιηθεί και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης Έργου, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου παρατηρείται το φαινόμενο η μισή τοπική κοινότητα να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ η υπόλοιπη παραμένει αποκλεισμένη από τις χρήσεις του διαδικτύου.
Το γεγονός αυτό, δημιουργεί μια σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των περιοχών αυτών της Π.Ε. Άρτας, και ιδίως σε ζητήματα καθημερινότητας που πλέον κρίνονται απαραίτητα, λόγω και της γενικότερης κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του covid-19.
Ειδικότερα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών και καθίσταται αδύνατο να συμμετέχουν σε δράσεις τηλεκπαίδευσης, αγοράς προϊόντων μέσω Διαδικτύου, πρόσβασης σε υπηρεσίες και τηλεδιασκέψεις, αλλά και πρόσβασης σε καθεστώς τηλεργασίας.
Ιδιαίτερα, για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών οι οικογένειες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για αγορά δεδομένων χρήσης των διαδικτύου, και μάλιστα σε εποχές που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.
Να σημειωθεί δε, ότι οι οικισμοί που παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο βρίσκονται σε αποστάσεις από 5 μέχρι 15 χλμ. από τα Αστικά κέντρα Άρτας και Φιλιππιάδας.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή, η κατάσταση αυτή στη σημερινή εποχή, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, ειδικά και εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε,
Επειδή, οι κάτοικοι των οικισμών Αμμοτόπου, Αμπελίων Αμμοτόπου, Πιστιανών, Ροδαυγής και Παντάνασσας, λόγω του αποκλεισμού τους από το διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα και αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών και στοιχειωδών αναγκών τους αλλά και πραγματική αδυναμία κάλυψης και διεκπεραίωσης βασικών υποχρεώσεών τους, όπως πχ οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας και οι μαθητές και φοιτητές που δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις τηλεκπαιδεύσεις,
Επειδή, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δικαιούνται την ίδια ποιότητα και επίπεδο ζωής με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, με άμεση προσβασιμότητα στα εργαλεία και στις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και του διαδικτύου,
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση του Έργου Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2 στις ανωτέρω λευκές περιοχές της Άρτας;
Για ποιούς λόγους έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση του Έργου και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καθυστέρησης;
Σε ποιό στάδιο βρίσκεται σήμερα η πορεία των εργασιών και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Έργο του Ευρυζωνικού Δικτύου – lot 2;

Related posts

Άνοιγμα των καταστημάτων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι – Πώς θα λειτουργήσουν

Κώστας Παππάς

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Δημοτική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Χρήστο Μπαΐλη

Κώστας Παππάς

Επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Ουγγαρίας στο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..