ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Χρ. Γκόκα για τα μέτρα στήριξης του Πρωτογενή Τομέα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν συμπληρωματική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να δοθούν στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα ζητούν να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ του πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις) που χρήζουν μέτρων στήριξης.
Τονίζουν ότι η Κυβέρνηση “….«χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση…”, αναφέροντας ενδεικτικά δραστηριότητες που άλλες εντάσσονται και άλλες όχι στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης, και αυτό αποδεικνύει την μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ τους.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, ιδίως ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς που έχει πληγεί οικονομικά φέτος.
Όπως και ο μελισσοκομικός κλάδος, ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου.
Για την Άρτα υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχει μείωση τζίρου έως και πάνω από 50%, όπως και για τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα μετά τη σειρά ακυρώσεων παραγγελιών αμνοεριφίων. Οι δύο αυτοί κλάδοι απουσιάζουν επίσης από τη λίστα των ΚΑΔ.
Ενώ περιμένουμε τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Άρτας, καθώς οι εξαγωγές είναι σχεδόν μηδενικές.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων, διότι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται, ενώ τονίζουν ότι παράλληλα ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών .
Ενώ επισημαίνουν την οικονομική δυσπραγία των συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων εξαιτίας της μη επιλεξιμότητάς τους στους ΚΑΔ, με δεδομένο ότι αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους και ζητούν να αλλάξει η επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκταθεί άμεσα η λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας όλους τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κ.Ο. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Αθήνα, 30-3-2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
2) τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Να σταματήσει η επιλεκτική επιλογή και να συμπεριληφθούν άμεσα και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης.
Κύριοι Υπουργοί,
Έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών της χώρας που θεωρούν ότι έχει γίνει επιλεκτική επιλογή Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ΚΑΔ και οι δραστηριότητές τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την πρόληψη της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διάκρισης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης.

Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση. Η αυθαίρετη αυτή διάκριση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και αντίδραση στους αγρότες αφού τα παραδείγματα δείχνουν μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών στην ενιαία αλυσίδα. Ενδεικτικά παραδείγματα εντός και εκτός λίστας ΚΑΔ:
• οι εκκοκιστές είναι στη λίστα
• οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι
• οι οινοποιοί είναι στη λίστα
• οι αμπελουργοί όχι
• οι ζυθοποιοί είναι στη λίστα
• οι καλλιεργητές κριθαριού όχι
• οι φυτωριούχοι είναι στη λίστα
• οι καλλιεργητές όχι
• οι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίστα
• οι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι στη λίστα
• οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όχι
• οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν εκκωφαντικά την στιγμή που έχουν πρόβλημα και με την διατροφή των ζώων.
• οι παραγωγοί ευπαθών κλάδων όχι, όπως π.χ. των αρωματικών φυτών

Βλέπουμε λοιπόν ότι , καταρχήν, η λίστα δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών του ίδιου προϊόντος, διότι στα νέα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ναι μεν συμπεριλαμβάνεται το ένα μέρος του κύκλου παραγωγής (π.χ. εκκοκιστές) ενώ το άλλο όχι (π.χ. βαμβακοκαλλιεργητές).
Στη λίστα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή που ο κλάδος ιδίως της επιτραπέζιας ελιάς έχει πληγεί οικονομικά όσο λίγοι κλάδοι φέτος και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται τώρα έχουν μηδενίσει τη ζήτηση.
Μεγάλο πρόβλημα ακόμη, αντιμετωπίζει και ο μελισσοκομικός κλάδος ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου. Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο δε μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές παραγωγής εκτός Νομού ή Περιφέρειας και ανά ομάδες, όπως απαιτείται για τη διαδικασία επίβλεψης αλλά και δε μπορούν να διαθέσουν το μέλι τους στις λαϊκές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, αφού ο ΚΑΔ τους 01492100 (Παραγωγή μελιού φυσικού), δε συμπεριλαμβάνεται στους αναγγελθέντες ΚΑΔ που χρήζουν ενίσχυσης.
Επίσης ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων. Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας Τιμή παραγωγού— Τιμή καταναλωτή!!
Γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν άμεσα να αλλάξει η επιλεκτική διαδικασία που εφαρμόζεται και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στους ‘’στηριζόμενους’’ ΚΑΔ ανά κλάδο.
Τέλος, σημείο προβληματισμού αποτελεί και η μη επιλεξιμότητα των ΚΑΔ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που αναγκαστικά τις οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία.
Δεδομένου ότι, ο πρωτογενής τομέας της χώρας πέρα από τη σημασία του για την ουσιαστική ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας, συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.
Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.
Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμας taxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.
Δεδομένου ότι, οι κλάδοι που πλήττονται όπως ο μελισσοκομικός και ο ελαιοκομικός, καθώς και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης, αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής επαγγελματικής δραστηριότητας της χώρας.
Δεδομένου ότι, οι παραγωγικοί κλάδοι που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης ανήκουν στον ίδιο κύκλο παραγόμενου προϊόντος με άλλους που δεν έχουν συμπεριληφθεί και το γεγονός αυτό γεννά απορίες και αντιφάσεις.
Δεδομένου ότι, το δικαίωμα υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης, λήγει στις 31 Μαρτίου και οι αγρότες δε συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους.
Δεδομένου ότι, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών εξήγγειλε τη διάθεση 150 εκατ. Ευρώ για τη συνολική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας τους αγρότες προφανώς σαν δευτερεύουσας κατηγορίας και υποδεέστερης σημασίας κλάδο, εξακολουθώντας να αποσιωπά το θιγόμενο με την παρούσα Ερώτηση θέμα ανάγκης περαιτέρω επέκτασης των ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1) Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας, περιλαμβάνοντας ήδη πληττόμενους κλάδους όπως οι ελαιοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι, διορθώνοντας παράλληλα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών και μάλιστα του ίδιου προϊόντος, που προκύπτει από τη λίστα που έχετε διαμορφώσει μέχρι τώρα;
2) Τι θα γίνει όμοια με τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών;
3) Προτίθεσθε να προβείτε περαιτέρω σε διασαφήνιση των Υπουργικών Αποφάσεων, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα της μη επιλεξιμότητας των ΚΑΔ, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις και να καταφέρουν και αυτές να ενταχθούν, ώστε να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση;
4) Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;

Related posts

Αφαίρεσε κάρτα ανάληψης χρημάτων και σήκωσε 400€ – Σχηματισμός δικογραφίας σε 51χρονη

Κώστας Παππάς

ΚΥΣΕΑ: Αυξήθηκε κατά 3 μήνες η θητεία στο Στρατό Ξηράς

Κώστας Παππάς

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..