• Home
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου σχετικά με κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων ,κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου σχετικά με κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων ,κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα Κοινοπ.:-Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο -Βουλευτές Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη και κ. Χρήστο Γκόκα -Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη -Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά -Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη -Δήμαρχο Γεωργ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή Μίγδο -Δήμαρχο Κεντρ.Τζουμέρκων κ. Χρήστο Χασιάκο -Δήμαρχο Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση

Θέμα: Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων ,κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Επιμελητήριο Άρτας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων ,κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων .
Οι ενστάσεις μας για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών συνοψίζονται στα εξής :
– Αποπέμπονται εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών φορέων από τα συστήματα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών. Στα 36 Εθνικά Πάρκα της χώρας, με το νόμο του 2018, προβλεπόταν η εκπροσώπηση των παραγωγικών τάξεων, μέσω μια θέσης σε έκαστο Διοικητικό Συμβούλιο, την οποία κατείχε επαγγελματίας της προστατευόμενης περιοχής, είτε ως εκπρόσωπος του τοπικού Επιμελητηρίου (σημείωση: το Επιμελητήριο Άρτας ωστόσο δεν είχε εκπρόσωπό του στον Φορέα) είτε άλλων επαγγελματικών ενώσεων που δρούσαν εκεί. Τώρα , οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ( ! ) από ανθρώπους που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
– Απώλεια «σήματος» περιοχής (brandname). Με τη κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και την κατάτμηση Εθνικών Πάρκων, πλέον δεν μπορεί κάποιος να μιλά για Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων κλπ (άρα χάνεται το όνομα) αλλά γενικά και αόριστα για προστατευόμενες Περιοχές Ηπείρου. Επομένως, σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες για τον νομό Άρτας, όπως ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, σε αυτές τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές, χάνουν ένα ταυτοτικό στοιχείο, που θα τους εξασφάλιζε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και προστιθέμενη αξία.
-Επανέρχεται η γραφειοκρατία, αφού η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών προβλέπεται να γίνεται πλέον μέσω ενός υδροκέφαλου, συγκεντρωτικού οργανισμού με έδρα την Αθήνα και όχι όπως μέχρι πρότινος από τους αποκεντρωμένους, αυτοδιοίκητους φορείς διαχείρισης των περιοχών. Ο νομός Άρτας μάλιστα είναι υπό καθεστώς προστασίας σε ποσοστό άνω του 50% και άρα για μια σειρά σημαντικών επενδύσεων επαγγελματιών-μελών μας απαιτείται η γνωμοδότηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, που πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι πια δυσχερής και χρονοβόρα.
-Πιθανή περιβαλλοντική υποβάθμιση, η οποία δεν μπορεί βεβαίως να προεξοφληθεί από το Επιμελητήριο μας, εν τούτοις δε γίνεται να μην αφουγκραστούμε τα μέλη μας, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας που από τη ψήφιση του νόμου τον Μάη 2020, είχαν ήδη επισημάνει τους ενδεχόμενους κινδύνους για την προστασία της φύσης όλων αυτών των περιοχών, που αφορούν σχεδόν στο 1/3 της χώρας μας. Ιδιαίτερα για τον νομό Άρτας οι προστατευόμενες περιοχές -Αμβρακικός και Τζουμέρκα- είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ταυτότητα του, τα παραγόμενα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, επομένως η διατήρηση της φυσικής ισορροπίας τους αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο για τους κατοίκους.
Το Επιμελητήριό μας, ως εκπρόσωπος της Αρτινής επιχειρηματικότητας, θεωρεί ότι Ανάπτυξη χωρίς σημεία αναφοράς τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Γκολομάζος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας

Related posts

Αρνητική γνωμοδότηση για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Τ.Κ. Λύγγου Δήμου Ζίτσας

Κώστας Παππάς

Νέος κλιματικός νόμος: Αλλαγές σε θέρμανση και μεταφορές – Τι θα γίνει με τα ΙΧ βενζίνης

Κώστας Παππάς

Μήνυμα Χρ. Τσιρογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..