ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επισκευάζεται η “περαταριά” στον Μεσόπυργο Άρτας

Πρόκειται για το μοναδικό στην Ελλάδα, χειροκίνητο τελεφερίκ – βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο.
Βρίσκεται στον Μεσόπυργο Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο κι αν για τους περισσότερους μοιάζει εικόνα βγαλμένη από άλλες εποχές, από το 1955 εξυπηρετεί την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.


Είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών, καθώς η μόνη γέφυρα για να διασχίσει κανείς τον Αχελώο βρίσκεται 20 χλμ μακριά.
Για πολλά χρόνια, η Νομαρχία Καρδίτσας φρόντιζε για την τοποθέτηση «οδηγού πορθμείου», ένας κάτοικος που ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του. Εάν απουσίαζε, το βαγονάκι κλειδώνονταν για την ασφάλεια των κατοίκων.
Τα τελευταία χρόνια όμως, δεν υπάρχει οδηγός και οι κάτοικοι χειρίζονταν μόνοι τους την «περαταριά», θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.


Μέχρι που από τις αρχές του 2018 σταμάτησε και η λειτουργία του τελεφερίκ και κατ΄επέκταση οι μετακίνησεις.
Έτσι, οι κάτοικοι ζήτησαν την συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου η «περαταριά» να συντηρηθεί και να τεθεί και πάλι σε λειτουργία.
Στο αίτημά τους ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου και κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και της επιτόπιας επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, η «περαταριά» θα επισκευασθεί και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την καθημερινότητα των κατοίκων.

Πηγή φωτό: protothema.gr και iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Έγκριση σχεδίου σύμβασης για την «Κατασκευή τμημάτων δικτύου ομβρίων Δήμου Αρταίων»

Κώστας Παππάς

Δυσαρέσκεια Μητροπολιτών για τα μέτρα – Ετοιμάζει νέα πρόταση η Ιερά Σύνοδος

Κώστας Παππάς

Εμβόλια: Ξεκινούν για τους 30 – 39 – Εμβολιασμοί και στον ιδιωτικό τομέα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..