• Home
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Εμβόλιο Moderna: Σταματούν οι σκανδιναβικές χώρες τη χορήγηση του σε άνδρες κάτω των 30 λόγω παρενεργειών
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Moderna: Σταματούν οι σκανδιναβικές χώρες τη χορήγηση του σε άνδρες κάτω των 30 λόγω παρενεργειών

Σουηδία, Δανία και σήμερα και η Φινλανδία ανακοίνωσαν την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Moderna για όλους τους νεαρούς ενήλικες κάτω των 30 ετών και φυσικά για τα παιδιά.
Η Φινλανδία θα αναστείλει , όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο υγείας και πρόνοιας της χώρας., τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna σε όσους άνδρες έχουν γεννηθεί από το 1991 και έπειτα, εξαιτίας αναφορών για μια σπάνια καρδιαγγειακή παρενέργεια.
Χθες, Τετάρτη, αξιωματούχοι υγείας στη Σουηδία και την Δανία στο ίδιο μήκος κύματος ανακοίνωσαν και εκείνοι την αναστολή της χορήγησης του ίδιου εμβολίου για όλους τους νεαρούς ενήλικες και τα παιδιά.
Οι σκανδιναβικές χώρες βάσισαν την απόφασή τους σε μια αδημοσίευτη σκανδιναβική ερευνητική μελέτη, που περιλαμβάνει δεδομένα από την Φινλανδία, την Σουηδία, τη Νορβηγία και την Δανία.
«Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι άνδρες κάτω των 30 ετών, στους οποίους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Moderna Spikevax, εμφάνιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλους να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου υγείας Μίκα Σάλμινεν.
Όπως είπε ο ίδιος, η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του καρδιακού μυ (μυοκαρδίου), συνήθως περνάει από μόνη της μέσα σε μερικές ημέρες.
Ο Σάλμινεν διευκρίνισε ότι προληπτικά η Φινλανδία θα χορηγεί στα αγόρια και στους νεαρούς άνδρες μόνο το εμβόλιο της Pfizer.
Ένας εκπρόσωπος της Moderna δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι η εταιρεία είναι ενήμερη για τις αποφάσεις των σουηδικών και των δανέζικων ρυθμιστικών αρχών.
«Αυτές είναι συνήθως ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τις περισσότερες φορές αναρρώνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από μια συνηθισμένη θεραπεία και ξεκούραση. Ο κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας αυξάνεται σημαντικά για αυτούς που κολλάνε COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας», επισήμανε.
Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επίσης τονίσει ότι τα οφέλη από τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, τα οποία χρησιμοποιούν η Moderna και η Pfizer-BioNTech για την αποφυγή της μόλυνσης με κορονοϊό, υπερτερούν των κινδύνων.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ισπανία: Μαχητικό F-18 συνετρίβη στη Σαραγόσα

Κώστας Παππάς

Βρετανία: Μια 90χρονη εμβολιάστηκε πρώτη κατά του κορωνοϊού

Κώστας Παππάς

ΗΠΑ: Δραματική επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Boeing που προσγειώθηκε σε ποτάμι

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..