• Home
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Εμβόλια: Ξεκινούν για τους 30 – 39 – Εμβολιασμοί και στον ιδιωτικό τομέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλια: Ξεκινούν για τους 30 – 39 – Εμβολιασμοί και στον ιδιωτικό τομέα

Προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» με τις ηλικίες από 30 – 39 – Και ο ιδιωτικός τομέας στο πρόγραμμα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες
Με στόχο τη δημιουργία του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» απέναντι στον κορονοϊό και το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 21 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Παράλληλα, στη διαδικασία των εμβολιασμών μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως οι εμβολιασμοί θα γίνονται πλέον και σε ιδιωτικά διαγνωστικά, σε θεραπευτήρια ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και Σάββατα και Κυριακές με το αντίστοιχο αντίτιμο για τους εργαζόμενους. Μάλιστα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι κάποια στιγμή να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και στα φαρμακεία, για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.
Σημειώνεται πως από χθες Τετάρτη άνοιξε η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι ηλικιακές ομάδες από 50 έως 54 ετών, ενώ όπως ανακοινώθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα παίρνουν σειρά οι 30 – 39. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις ηλικίες από 40 – 49 ετών. Για τους 30 – 39 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί θα γίνονται από τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή από 27 Απριλίου αποκλειστικά με το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, καθώς, όπως τόνισε υπάρχει απόθεμα από το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ετσι με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί που ακολουθούν είναι οι εξής:
Τετάρτη, 21 Απριλίου: Ανοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59
Σάββατο, 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50 – 54 ετών
Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου: Ηλικακή ομάδα 30-39 με ΑstraZeneca
Tις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49
Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα
Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισα την Τετάρτη πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως με το εμβόλιο AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας 440.000 πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρέθεσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, και αναφορικά με τις ομάδες όπου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται ανά ηλικία ως εξής:
85+: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 65,7% με βάση τα ραντεβού
80-84: 61% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 66% με βάση τα ραντεβού
75-79: 68% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση, 77% με βάση τα ραντεβού
70-74: 50% λάβει έστω την πρώτη δόση, 70,57% με βάση τα ραντεβού
65-69: 27% λάβει έστω την πρώτη δόση, 68,5% με βάση τα ραντεβού
60-64: 51% λάβει έστω την πρώτη δόση, 60% με βάση τα ραντεβού
Σύμφωνα με την εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία» μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.652.000 εμβολιασμοί, με 1.876.000 πολίτες να έχουν λάβει ήδη την 1η δόση και 776.000 και τις δύο δόσεις.
Ξεκινάει ο εμβολιασμός με Johnson & Johnson
Παράλληλα με τον εμβολιασμό της ηλικακής ομάδας 30-39 ετών, στη «μάχη» κατά του κορονοϊού όπως προαναφέρθηκε μπαίνει τελικά και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια της Johnson & Johnson είχαν «παγώσει» λόγω 6 περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στην Αμερική.
Μετά την απόφαση όμως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλά και των αντίστοιχων υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ, ξεκινούν κανονικά οι εμβολιασμοί και με τα εμβόλια της Johnson & Johnson σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει τη διαδικασία ενώ στις αρχές Μαΐου ακολουθεί και η χώρα μας με βάση τον προγραμματισμό από τα εμβολιαστικά κέντρα. Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδώσει και επισήμως την απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία θα κινηθεί βάση των οδηγιών του ΕΜΑ.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ελάτη Άρτης

Κώστας Παππάς

Τραγωδία στα Iωάννινα: 17χρονος μαθητής αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Κώστας Παππάς

Gov.gr Wallet: Πάνω από 44.000 ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης μέσα σε λίγες ώρες

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..