• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Εκλογές 2023 – Ιωάννης Σαρμάς: Είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 – Ιωάννης Σαρμάς: Είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου

Εκλογές 2023: Ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στις 13:00.
Ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη. Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου. Όσον αφορά το υπουργείο Παιδείας το όνομα που ακούγεται είναι της πρυτάνεως του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρας Νικολαϊδου, η οποία θα έχει το δύσκολο έργο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς
Ο Ιωάννης Σαρμάς που ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).
Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα). Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).
Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.
Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την “πιλοτική” δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.
20 λεπτά διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την οποία διαπιστώθηκε η αδυναμία δυνατότητας διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.
Κατά τη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησηςόσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο κατά τις 11:30 χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μετέβησαν στα γραφεία των κομμάτων τους προκειμένου να ανάψουν τις εκλογικές μηχανές. «Δεν είναι ώρα για δηλώσεις» είπαν εξερχόμενοι μαζί, θέλοντας να σηματοδοτήσουν μια συναντίληψη ως προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επιστρέφοντας στον Περισσό από το Προεδρικό Μέγαρο.
«Έτσι, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 Ιουνίου και εκεί θα δώσουμε όλη τη μάχη για να γίνει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Σε κλίμα συνεργασίας η συνάντηση του Γ. Στύλιου με το Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα

Κώστας Παππάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται για ένα νέο δημόσιο δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας που νοιάζεται για τους ασθενείς και σέβεται τους υγειονομικούς.

Κώστας Παππάς

Κεντρική προεκλογική ομιλία Χρήστου Τσιρογιάννη σήμερα Παρασκευή

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..