ΚΟΣΜΟΣ

Εβερεστ: Νεκροί ακόμη 4 ορειβάτες

Μεγαλώνουν οι «ζώνες θανάτου» στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.

Η ανησυχία που έχει προκληθεί από τις «ζώνες θανάτου» στο Εβερεστ, όπου άναρριχητές χάνουν τη ζωή τους περιμένοντας σε ουρές χιλιομέτρων για να φτάσουν στην κορυφή, μεγαλώνει μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη ορειβατών στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.
Ο Κέβιν Χάινς, 56 ετών, από την Ιρλανδία, πέθανε σε καμπ στα 7,000 μέτρα νωρίς την Παρασκευή, έχοντας γυρίσει πίσω προτού φτάσει στην κορυφή. Ο πατέρας των δύο παιδιών συνοδεύοταν από έναν έμπειρο οδηγό σέρπα αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να επιβιώσει.
Ο θάνατός του έρχεται μια εβδομάδα μετά τον καθηγητή του Trinity College, Σίμους Λοόυλες, που έπεσε κατά την κατάβαση, αφού πέτυχε το όνειρό του να πατήσει στην κορυφή.
Τα άλλα τρία θύματα, που ήταν σε διαφορετική αποστολή, είναι ο Ινδός Καλπάνα Ντας, 49 ετών, ο ομοεθνής του Νιχάλ Ασπάκ Μπαγκουάν, 27 ετών, Ινδός και ο Αυστριακός Ερνστ Λαντγκραφ.
Μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας του πρώην βρετανού στρατιώτη Νιρμαλ Πούρτζα, που δείχνει μεγάλες ουρές στις πλαγιές της κορυφής, προέκυψε ότι ο αμερικανός ορειβάτης, Ντον Κας, πέθανε την Τετάρτη λόγω της συμφόρησης κατά την κατάβαση του. Ο 55χρονος κατέρρευσε κοντά στην κορυφή, περιμένοντας στην ουρά δύο ώρες για να κατέβει το βήμα Hillary, ένα γνωστό σημείο του βουνού. Με παρόμοιο τρόπο έχασε τη ζωή του και η Ινδή αναρριχήτρια Ανιαλι Κουλκάρνι.
Τι προκαλεί τη συμφόρηση
Η τεράστια συμφόρηση έχει προκαλέσει ανησυχίες τα τελευταία χρόνια, μετά και την την μείωση των τιμών από εταιρείες πεζοπορίας του Νεπάλ που προσφέρουν πακέτα για το Εβερεστ στη μισή τιμώ από τα αντίστοιχα ξένων εταιρειών.
Ο υπερπληθυσμός στην κορυφή τη φετινή σεζόν – ο χειρότερος από το 2012 – έχει επιδεινωθεί από τον άστατο καιρό, γεγονός καθώς τον Μάιο υπήρχαν μόνο πέντε πιθανές ημέρες ανάβασης μέχρι σήμερα. Αυτό είχε προκαλέσει τη συγκένρωση εκατοντάδων αναρριχητών σε αρκετά διαβόητα σημεία του βουνού όπου μπορεί να περνάει μόνο ένας κάθε φορά.
Ο Αλαν Αρνέτ, ο οποίος καταγράφει κάθε εποχή του Εβερεστ στο ιστολόγιό του, περιέγραψε τις συνθήκες ως τρελές. «Το 2019, ακούμε ιστορίες φρίκης στην κορυφή, με την αναμονή να φτάνει 10, 12, ακόμα και 14 ώρες. Και λόγω της κίνησης, η επιστροφή παίρνει μέχρι και έξι ώρες, κάνοντας συνολικά την διάρκεια της ανάβασης και κατάβασης να διαρκεί 20 ώρες – αυτό είναι τρελό».
Ο Κέντον Κουλ, ο οποίος ανέβηκε στο Εβερεστ στις 16 Μαΐου για 14η φορά, καθοδηγώντας έναν πελάτη, είπε στον Guardian ότι υπήρχαν δύο αλληλεπικαλυπτόμενα ζητήματα: η αυξανόμενη δημοφιλία του Εβερεστ στους Ινδούς και Κινέζους αναρριχητές και η μειωμένη εμπειρία εκείνων που ασχολούνται με το βουνό – το οποίο κάποτε θεωρείτο κατάλληλο μόνο για την ελίτ».

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κορονοϊός: Οι ουρές για μπύρα εξόργισαν τον πρόεδρο του Περού

Κώστας Παππάς

Τραγωδία στη Φλόριντα: Επτά νεκροί σε τροχαίο με νταλίκες

Κώστας Παππάς

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα για τον Σαμουέλ Ετό

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..