• Home
  • ΗΠΕΙΡΟΣ
  • Διήμερο Συναυλιών με έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών
ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διήμερο Συναυλιών με έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ με έδρα την ΑΡΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μουσικών εργαστηρίων του έργου“HERMES”- «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, διοργανώνεται σειρά Συναυλιών Κλασικής Μουσικής από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, με έδρα την Άρτα, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το διήμερο των μουσικών εκδηλώσεων ξεκινά με μια συναυλία στον αύλειο χώρο της Παρηγορίτισσας στην Άρτα την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις 21:00 και ολοκληρώνεται με μια ακόμη συναυλία στον εμβληματικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης το Σάββατο 18 Ιουνίου και πάλι στις 21.00.
Στη συναυλίες θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων και Ιταλών μουσουργών, τα οποία είναι εμπνευσμένα από ελληνοϊταλικές αλληλεπιδράσεις ποικίλων μορφών. Επίσης, θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων και Ιταλών συνθετών του 19ου αιώνα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Συγκεκριμένα, θα ερμηνευθούν έργα Ελλήνων δημιουργών που σπούδασαν στην Ιταλία και επηρεάστηκαν από την ιταλική μουσική κουλτούρα, έργα Ελλήνων δημιουργών που μελέτησαν την ιταλική μουσική και την ιταλική λογοτεχνία, βασίστηκαν σε αυτές και μελοποίησαν ποιητικά κείμενα στην ιταλική γλώσσα, καθώς και έργα Ιταλών δημιουργών που μετοίκησαν στην Ελλάδα και μελοποίησαν ελληνική ποίηση .
Με την στήριξη του έργου Hermes, συστάθηκε στην Άρτα η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Αντώνη Βερβέρη. Στο Α΄ μέρος η Χορωδία θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στην Ιταλία, όπως ο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ο Ιερώνυμος τραγουδιστής και ο Σπυρίδων Ξύνδας, συνοδευόμενη από μικρό οργανικό σύνολο.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών,με έδρα την Άρτα, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,σε συνεργασία με τη Χορωδία του Τμήματος, θα παρουσιάσουν στο Β’ μέρος τηναφιερωμένη στον Έλληνα εθνικό μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, σύνθεση του Raffaele Parisini, «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη»σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και μια Caballeta από το Μελόδραμα Marco Bozzaris του Κεφαλλήνα μουσουργού Νικόλαου Μεταξά Τζανή. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστούν τα έργα: Inno e Marcia Trionfale per Orchestra του Δημητρίου Ανδρώνη, η Romanza, φοιτητική ορχηστρική σύνθεση του Λαυρέντιου Καμηλιέρη και μία Μελοδραματική Σκηνή για τέσσερεις μονωδούς και ορχήστρα (Quartetto), στην ιταλική γλώσσα, βασισμένη στην ιστορία της Francesca da Rimini του Αντώνιου Λιβεράλη.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης και ηδιεύθυνση της ορχήστρας και των μουσικών συνόλων ανήκει στον Καθηγητή και Αρχιμουσικό Αθανάσιο Τρικούπη, Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Info:Η είσοδος είναι ελεύθερηγια το κοινό. Ώρα προσέλευσης από τις 8.30 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο HERMES, επικοινωνήστε: 26810 50234 και contact@kic.uoi.gr.
Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής: kic.uoi.gr.
Πρόγραμμα

Μέρος Α΄
Φραγκίσκος Λεονταρίτης (1518-1572)
Δύο τρίφωνες Ναπολιτάνες
– Trenta capilli da Castell’ a mare
– Cosi va chi ha ventura
Ιερώνυμος Τραγουδιστής Κύπρου (16ος αιώνας)
Ω! Πάσχα το μέγα
Σπυρίδων Ξύνδας (1812-1896)
(ποίηση Διονυσίου Σολωμού)
Η Αυγούλα

Διεύθυνση: Αντώνης Βερβέρης
Συνοδεύει κουιντέτο χάλκινων πνευστών
και σύνολο νυκτών οργάνων
(διδασκαλία: Άρης Δημητριάδης).

Μέρος Β΄

RaffaeleParisini (1811-1875), Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη (ποίηση Διονυσίου Σολωμού – ενορχήστρωση: Σάββας Γκριτζέλης)
Νικόλαος Μεταξάς Τζανής (1824-1907), Cabalettaαπό το Μελόδραμα MarcoBozzaris (αποκατάσταση: Θανάσης Τρικούπης)
Λαυρέντιος Καμηλιέρης (1875-1956), Romanza, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση
Αντώνιος Λιβεράλης (1814-1842), Quartetto για 4 μονωδούς και ορχήστρα, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση
Δημήτριος Ανδρώνης (1865-1918;),InnoeMarciaTrionfaleperOrchestra, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Διεύθυνση: Αθανάσιος Τρικούπης

Μονωδοί:
Φατμά Σελαμήογλου, σοπράνο
Ιφιγένεια Χατζηδήμου, άλτο
Δημοσθένης Φιστουρής, τενόρος
Ανδρέας Φούκας, βαρύτονος
Δημήτριος Καρανάνας, μπασοβαρύτονος

Ένθετο Συναυλιών

 

Related posts

Πρέβεζα: Δωρεάν rapid test στο κτίριο της Λαϊκής Αγοράς

Κώστας Παππάς

Πυρκαγιά στην Άρτα – Κάηκαν παλιά σπίτια στο Μύτικα – Εκκενώθηκε το Απόμερο

Κώστας Παππάς

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στην Άρτα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..