Ερωτήσεις Στύλιου και Κεφαλογιάννη σε Βουλή και Κομισιόν αντίστοιχα.
Τη διακοπή της παράτυπης χρήσης του όρου «ελληνικό γιαούρτι» στη Ρουμανία ζητούν ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, με ερωτήσεις που κατέθεσαν στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν αντίστοιχα.Αφορμή για την κοινή πρωτοβουλία του κ. Στύλιου και του κ. Κεφαλογιάννη ήταν έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι το οποίο αναφέρει ότι «κατόπιν έρευνας σε καταστήματα πώλησης τροφίμων και στις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στη Ρουμανία, εντοπίστηκανεπτά (7) εταιρίες που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου». Ενδεικτικά, υπάρχει ρουμάνικη γαλακτοβιομηχανία που παράγει και πουλάει «ελληνικό γιαούρτι από βουβαλίσιο γάλα». Επίσης αλυσίδα σούπερ μάρκετ εισάγει από την Πολωνία γιαούρτι που παράγεται εκεί και το πουλάει στη Ρουμανία σαν γιαούρτι «ελληνικού τύπου-greekstyle».
Οι κύριοι Στύλιος και Κεφαλογιάννης τονίζουν ότι σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό της Ε.Ε., η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Ε.Ε. μόνο ως ένδειξη προέλευσης. Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επομένως, θα πρέπεινα εξεταστεί το κατά πόσο οι μέθοδοι παραγωγής και οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ελληνικού γιαουρτιού.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης τουΒουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Πρόσφατο έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι (2090/577/22-03-2019), αναφέρει ότι «κατόπιν έρευνας σε καταστήματα πώλησης τροφίμων και στις μεγαλύτερες αλυσίδες supermarket στη Ρουμανία, εντοπίστηκανεπτά (7) εταιρίες που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη «Ελληνικό» ή «Ελληνικού τύπου». Ενδεικτικά, υπάρχει ρουμάνικη γαλακτοβιομηχανία που παράγει και πουλάει «ελληνικό γιαούρτι από βουβαλίσιο γάλα». Επίσης αλυσίδα σούπερ μάρκετ εισάγει από την Πολωνία γιαούρτι που παράγεται εκεί και το πουλάει στη Ρουμανία σαν γιαούρτι «ελληνικού τύπου-greekstyle». Θα πρέπει, τονίζεται στο έγγραφο της Πρεσβείας, «να εξεταστεί το κατά πόσο οι μέθοδοι παραγωγής και οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ελληνικού γιαουρτιού».
Σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό της Ε.Ε., η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης. Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
• Είστε ενήμεροςγια το εν λόγω έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι;
• Θεωρείτε ότι είναι δίκαιο να χρησιμοποιείται παράτυπα ο όρος «Ελληνικό γιαούρτι» στη Ρουμανία;
• Εάν όχι, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο η Ρουμανική κυβέρνηση;
• Υπάρχει στο Υπουργείο σας ελεγκτικός μηχανισμός που να παρακολουθεί και να αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα στις χώρες της Ε.Ε;
• Έχετε ενημερώσειγια το εν λόγω θέματο σύνδεσμο Ελληνικής Βιομηχανίας γάλακτος και τις Ελληνικές ομοσπονδίες παραγωγών και κτηνοτρόφων; Εάν ναι ποιο το αποτέλεσμα των συζητήσεων;»
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το από 22.3.2019 έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, και σε συνέχεια προηγηθείσας αλληλογραφίας από τον Αύγουστο του 2018, έχουν εντοπισθεί τουλάχιστον 7 εταιρείες, που παράγουν γιαούρτι με την ένδειξη “ελληνικό“ ή “ελληνικού τύπου“, στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με την απάντηση της Ε. Επιτροπής στηνE-006874/2017 ερώτησή μου, «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον χαρακτηρισμό γιαουρτιών που παράγονται εκτός Ελλάδας, καθώς γενικά θεωρείται και εκλαμβάνεται ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα».
Επιπλέον, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι μέθοδοι παραγωγής και οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, των εταιρειών αυτών ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ελληνικού γιαουρτιού.
Ερωτάται η Ε. Επιτροπή:
• Ποιες οι ενέργειες της,όπως στην περίπτωση της Τσεχίας, ως προς τη διευθέτηση του θέματος για την αποφυγή και αντιστάθμιση του παραπλανητικού χαρακτήρα της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» ως προς την ταυτότητά του και τη χώρα καταγωγής του;
• Ποιά η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τις Ελληνικές Αρχές, για την αναγόρευση του ελληνικού γιαουρτιού σε προϊόν ΠΓΕ ;»