• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Γεώργιος Στύλιος: Μετασχηματισμός της γεωργίας μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεώργιος Στύλιος: Μετασχηματισμός της γεωργίας μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών

Γεώργιος Στύλιος (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων): Μετασχηματισμός της γεωργίας μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών

Αρχαία Ολυμπία, 22.10.2022 – Από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδρίες της τρίτης και τελευταίας μέρας του Olympia Forum III, που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς», ήταν αυτή με τίτλο “Έξυπνη Γεωργία και ψηφιοποίηση του Αγροτικού τομέα” την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του Ομίλου Real, Γιώργος Λυκουρέντζος. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γεώργιος Στύλιος αναφέρθηκε στα βασικά θέματα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα. “Υπάρχουν όπλα για να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση με κυριότερο την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι ήδη εδώ και μας δίνει δυνατότητες να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Μέσω έρευνας που έχει γίνει χρησιμοποιούμε τα βασικά συμπεράσματα για τον μετασχηματισμό της γεωργίας στην χώρα μας. Καινοτομία είναι να σκεφτεί ο παραγωγός, η Ένωση Συνεταιρισμών, “τί άλλο μπορώ να κάνω και πως στην παραγωγική διαδικασία. Στρατηγική μας είναι να βοηθήσουμε για να έχουμε νέες διαδικασίες, να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα” είπε ο κ. Στύλιος.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κύριος Στύλιος είπε ότι υπάρχουν δύο έργα για την ψηφιακή γεωργία τα οποία “προσδοκούμε να φτιάξουμε τα ανοιχτά δεδομένα, την πληροφορία, τη γνώση που θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους παραγωγούς μας”.

Ο Υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το βάρος δίνεται στους συνεργατικούς συνεταιρισμούς όπου δίνεται προτεραιότητα στις επιδοτήσεις. “Πρόσφατα ψηφίσαμε νομό που θεσπίζει φορολογική ελάφρυνση 50% σε σχήματα συνεταιρικά” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης και στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες, στα οποία εντάχθηκαν 14.000 νέοι αγρότες. Έκανε επίσης αναφορά και στις startups επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και προσφέρουν λύσεις και καινοτομίες στον γεωργικό τομέα. Τέλος αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρόγραμμα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσει συνεργατικά σχήματα γεωπόνων και αγροτικών συνεταιρισμών που αφορά την παραγωγή όσων πρόκειται να θρέψουν τον ελληνικό πληθυσμό.

Η Team Leader του Digitalization, DC Agriculture & Rural Development, Ευαγγελία Μουρμούρα τόνισε πως “πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι γεωργοί να παραμένουν στην περιοχή τους και να καλλιεργήσουν. Το Internet of things μας βοηθάει στην παραγωγική γεωργία που σήμερα καλείται να απαντήσει σε ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων όπου υπάρχει και η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Απαιτείται στρατηγική αντιμετώπιση και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει όλα τα εργαλεία στα κράτη μέλη με παρεμβάσεις για να αναπτυχθούν οι ψηφιακές ικανότητες των αγροτών με συστήματα δορυφόρων “.

Ο Daniel Azevedo, Director Commodities & Trade, Copa & Corega, συμμετέχοντας διαδικτυακά, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι αγρότες να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν τη μετάβαση που συζητάμε και ένα από αυτά τα εργαλεία είναι οι τεχνολογίες, που μπορούν να στηρίξουν τη γεωργία ακριβείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεργασίες και οι συνεταιρισμοί. Ζητούμενο όπως είπε ωστόσο, η μετάβαση να γίνει με διαφάνεια και ασφάλεια για να μοιράζονται οι αγρότες τα δεδομένα τους άλλα να έχουν και πρόσβαση στην αξία των προϊόντων τους που θα προκαλέσει όλη αυτή η διαδικασία. “Οι αγρότες θα πρέπει να έχουν έλεγχο των δεδομένων και να αποφασίζουν που θα διατεθούν τα προϊόντα τους. Πρέπει να εξασφαλιστεί επίσης ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν θα επωφεληθούν από όλη τη διαδικασία”, υπογράμμισε.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, Ιωάννης Πάζιος τόνισε πως “στο θέμα της μετάβασης του γεωργικού κλάδου υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα όπως ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, το αυξημένο κόστος παραγωγής και άλλα.Μπορεί να υπάρξει επίσης και αμφιβολία από πλευράς αγροτών για το αν όλα αυτά μπορεί να τους κοστίσουν περισσότερο. Υπάρχουν όμως προγράμματα διαχείρισης, πληροφορίες που πηγαίνουν στους αγρότες και τους εξασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους θα έχει μειωμένο κόστος και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο των συγκεκριμένων τεχνολογιών που αποτελούν όπλο για τους παραγωγούς. Εδώ αναδεικνύεται και ο νέος ρόλος των Γεωπόνων του ξεφεύγουν μόνο τις συμβουλές για τα λιπάσματα και τα φάρμακα και μεταφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους παραγωγούς για να ακολουθήσουν την έξυπνη γεωργία “.

Ο Senior Manager της Large Scale Project, Δημήτρης Καπνιάς ανέφερε πως “κάθε επανάσταση έχει ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους και δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή η έξυπνη γεωργία βρίσκεται στο προσκήνιο γιατί μπορεί να δώσει λύσεις. Έχει επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω του γενικότερου περιβάλλοντος όμως ο αγροτικός τομέας δεν είναι ένας εύκολος χώρος, μία εύκολη αγορά και χρειάζεται καλά παραδείγματα για να μπορέσει να πειστεί ο Αγροτικός κόσμος ότι πρέπει να το ακολουθήσει”.

Related posts

Ο Γιώργος Στύλιος μιλάει στη Βουλή για το επίδομα γέννας των 2000 ευρώ

Κώστας Παππάς

Έκτακτο μήνυμα Μητσοτάκη για την έξαρση του κορονοϊού

Κώστας Παππάς

Οι αγρότες και οι παραγωγοί της Άρτας θέλουν στήριξη και όχι φωτογραφίες

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..