«Ας ξεκινήσει το πάρτι», είπε ο μακελάρης της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, πήρε το αυτόματο και γάζωσε πιστούς μέσα σε τέμενος την ώρα της προσευχής της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή ένας συνεργός του άνοιγε πυρ σε δεύτερο τέμενος της ίδια πόλης, με τον τραγικό απολογισμό μέχρι στιγμής να αγγίζει τους 40 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.
Αμέσως μετά την επίθεση σήμανε συναγερμός στην αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας που απέκλεισε την περιοχή των επιθέσεων – φωτογραφία: AP Images
Μετέδιδε live μέσω Facebook την επίθεση ο δράστης
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο ένας από τους δράστες φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος. Μάλιστα μετέδιδε live βίντεο στο Facebook την ώρα που εκτελούσε αθώους ανθρώπους.
Το video έχει διάρκεια 17 λεπτών. Δράστης φέρεται να είναι ένας 28χρονος Αυστραλός ακροδεξιός, ο Μπρέντον Τάρραντ. Ο μακελάρης, ο οποιος είναι υποστηρικτής της καθαρότητας της αρίας φυλής με κάμερα που είχε τοποθετήσει πιθανόν στο κράνος του κατέγραφε καρέ καρέ την επίθεση.
Μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχουν δεκάδες πυροβόλα όπλα, στα οποία είχε γράψει ονόματα άλλων δραστών πολύνεκρων επιθέσεων, ενώ ακούγονται εμβατήρια. Ο Τάρραντ μπήκε στο τέμενος Αλ Νοορ στις 13:30 το μεσημέρι (ώρα Νέας Ζηλανδίας). Κραδαίνοντας το όπλο του αρχίζει να γαζώνει τους πιστούς. Νέοι, γυναίκες, παιδιά ουρλιάζουν από τρόμο και προσπαθούν να σωθούν. Κάποιοι πέφτουν αμέσως νεκροί. Το τέμενος, ο ιερός χώρος της προσευχής, βάφεται με αίμα και γίνεται χώρος θανάτου.
Ο 28χρονος βγαίνει έξω καθώς του τελειώνουν οι σφαίρες, πηγαίνει στο αυτοκίνητο και παίρνει ένα δεύτερο όπλο. Επιστρέφει μέσα στο τέμενος και δίνει τη χαριστική βολή.
#NewZealandShooting #NewZealandMosqueAttacks #NZMosqueShooting #Terrorism pic.twitter.com/uDkSKbrWkM
— Danish (@danish7868) March 15, 2019
Ρατσιστικά τα κίνητρα της επίθεσης
Δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι ήταν οι δράστες της διπλής επίθεσης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και η αστυνομία ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και από τους πιστούς να φύγουν από τα τεμένη, καθώς η Παρασκευή είναι μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.
Ένας άνδρας είδε να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του η σύζυγός του και μικρά παιδιά να εκτελούνται εν ψυχρώ – φωτογραφία: AP Images
Η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν οι πόρτες των σχολείων και η βιβλιοθήκη της πόλης. Οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας είναι πως τα κίνητρα της επίθεσης ήταν ρατσιστικά, καθώς κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο που μοιάζει με ανάληψη ευθύνης και κάνει λόγο για μίσος εναντίον των μουσουλμάνων.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν παγιδέψει με εκρηκτικά και αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες και μία γυναίκα.
Οι δράστες εισέβαλαν με αυτόματα όπλα σε δύο τεμένη την ώρα της προσευχής και γάζωσαν τους πιστούς – φωτογραφία: AP Images
Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Έτρεξε να σωθεί, βρήκε όμως τη σύζυγό του νεκρή μπροστά στο τέμενος. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται εν ψυχρώ.
Καταδίκη από την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.
Οι αρχές εκτιμούν ότι τα κίνητρα της διπλής επίθεσης ήταν ρατσιστικά
Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.
Οι μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.
Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.