• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Από το Υπ. Πολιτισμού η αγορά και αξιοποίηση του Αρχοντικού Παπακώστα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Υπ. Πολιτισμού η αγορά και αξιοποίηση του Αρχοντικού Παπακώστα

Είναι ένα θέμα που απασχόλησε διαχρονικά τις δημοτικές αρχές της Άρτας και πρόκειται για το Αρχοντικό Παπακώστα που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, ένα ιδιαίτερης αξίας διατηρητέο κτίριο.
Πριν από λίγο στο Δ.Σ Αρταίων, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας να το αξιοποιήσουν προκειμένου να στεγαστούν εκεί τα γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε εκφράσει στον κ. Τσιρογιάννη την πρόθεση του Υπουργείου να αναλάβει το Αρχοντικό. Έτσι, θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση και για να αγοραστεί και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες για να στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Μόνο η παρούσα δημοτική αρχή επιχείρησε να το αγοράσει δύο φορές. Την πρώτη με ποσό 210.000 ευρώ για να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο όμως οι ιδιοκτήτες δεν συμφώνησαν με αυτό το ποσό. Η δεύτερη ήταν στις 9 Νοεμβρίου 2020 όταν το Δ.Σ Αρταίων πήρε ομόφωνη απόφαση για την αγορά του σε πολύ χαμηλή τιμή και με στόχο να το εντάξει στο Πράσινο Ταμείο. Όπως τόνισε ο κ. Τσιρογιάννης δεν υπάρχει πρόγραμμα στο Πράσινο Ταμείο για την αγορά του, ούτε ο Δήμος μπορεί να δώσει τόσα χρήματα αλλά πέρα από την αγορά και εξαιτίας της επικινδυνότητας του κτιρίου, θα ήταν ένα ρίσκο με τα όσα απαιτούνται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του. “Κάτι τέτοιο μόνο το Υπ. Πολιτισμού μπορεί να το κάνει” τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων.
Την διαφωνία της εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Αναγέννηση” Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια σημειώνοντας ότι “Είναι άδικο να το πάρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μπορούμε να το αγοράσουμε και αποφασίζουμε στη συνέχεια για την χρήση του”.
Ο Δήμαρχος Αρταίων επεσήμανε ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για το Αρχοντικό τονίζοντας: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπαίνει μπροστά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και δίνει λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια τη τοπική κοινωνία”.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Μαθήματα εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και σε γυναίκες ωφελούμενες του προγράμματος ΤΕΒΑ

Κώστας Παππάς

Ημέρα μνήμης και χαράς για την Πρέβεζα.

Κώστας Παππάς

Νύχτες Θερινού Σινεμά από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..