• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ανατομία ενός σκανδάλου – H άνοδος και η πτώση της Εύας Καϊλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατομία ενός σκανδάλου – H άνοδος και η πτώση της Εύας Καϊλή

Οι Financial Times παρουσίασαν την Εύα Καϊλή χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε σημερινό τους άρθρο
«Η άνοδος και η πτώση της υψηλού κύρους Ελληνίδας πολιτικού» που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου «Qatargate» γράφουν οι FT, προσθέτοντας πως «ως ευρωβουλευτής η Εύα Καϊλή έζησε τη ζωή της περισσότερο σαν σταρ του κινηματογράφου».
Η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με supermodels σε εκδηλώσεις, όπως η Naomi Campbell, και περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της στο κρησφύγετο του μεγιστάνα Sir Richard Branson’s στην Καραϊβική.
Η εργασία της περιελάμβανε συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους από το χώρο των κρυπτονομισμάτων και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα η 44χρονη πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, είναι έγκλειστη σε μια φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, υπό συνεχή επιτήρηση, με μόλις δύο επισκέψεις το μήνα από τη δίχρονη κόρη της.
Κατηγορείται από τους Βέλγους εισαγγελείς ότι δέχθηκε μετρητά και δώρα από το Κατάρ και το Μαρόκο με αντάλλαγμα τις ψήφους της σε βασικά κοινοβουλευτικά ψηφίσματα.
Ο επίλογος της υπόθεσης δεν έχει ακόμη γραφτεί, με τους Financial Times να διερωτώνται: είναι η Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της;
Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο του «Qatargate» συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκασε να αντιμετωπίσει δυσάρεστες αλήθειες.

Ανατομία ενός σκανδάλου
Η πτώση της ίδιας της Καϊλή ήταν γρήγορη και βάναυση. Βρισκόταν στο γκαράζ της πολυκατοικίας της στις Βρυξέλλες γύρω στις 10.30 το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία έφτασε για να συλλάβει τον σύντροφό της Francesco Giorgi και κατέσχεσε το αυτοκίνητό του.
Επιστρέφοντας στο διαμέρισμά της, διάβασε ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ότι ο Francesco Giorgi, συνελήφθη μαζί με άλλους δύο ύποπτοι για διαφθορά, είπε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Ήξερε ακριβώς σε ποιον να τηλεφωνήσει: τον Pier Antonio Panzeri, τον πρώην ευρωβουλευτή που κάποτε απασχολούσε τον Giorgi και τον έβλεπε συχνά. Δεν απάντησε, γιατί είχε ήδη συλληφθεί και αυτός.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η Καϊλή βρήκε τότε στο διαμέρισμα 300.000 ευρώ μετρητά. Πίστευε ότι τα χρήματα – «ένα τέρας» τα αποκαλούσε – ανήκαν στον Panzeri, τώρα διευθυντή μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τηλεφώνησε στον πατέρα της, που πρόσεχε την κόρη που είχε με τον Giorgi.
Η Καϊλή έβαλε τα μετρητά σε μια βαλίτσα – μαζί με πάνες και βρεφική τροφή για το παιδί – και είπε στον πατέρα της να τα πάει στο ξενοδοχείο Sofitel κοντά στο κοινοβούλιο, όπου θα τα έπαιρνε ένας ανώνυμος φίλος του Panzeri.
Η αστυνομία, που την παρακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια, παρακολούθησε τον πατέρα της και τον έπιασε. Αφέθηκε ελεύθερος αργότερα την ίδια μέρα, αλλά όλο αυτό το σκηνικό με τα χρήματα ήταν αρκετός για να ακυρώσει την ασυλία της Καϊλή ως ευρωβουλευτής: είχε πιαστεί, είπαν οι εισαγγελείς, και συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ενώ περιμένει τη δίκη της, η Καϊλή έχει επιλέξει να κάνει καθήκοντα καθαριότητας και κουζίνας και περνάει χρόνο στη βιβλιοθήκη της φυλακής. Αλλά έχει επίσης τεθεί υπό «βασανιστήρια» υπό κράτηση, ισχυρίζεται ο Δημητρακόπουλος — κρατήθηκε σε ένα κρύο κελί σε ένα σημείο με έντονο φως να την κρατάει ξύπνια για περισσότερες από 16 ώρες και αρνήθηκαν την επαφή με τον δικηγόρο της για τρεις ημέρες. Έχει υποβάλλει επίσημη καταγγελία. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Panzeri, ο οποίος αποχώρησε από το κοινοβούλιο το 2019, παραδέχθηκε ότι ηγήθηκε εγκληματικής επιχείρησης και έκλεισε συμφωνία με τους εισαγγελείς. Υποσχέθηκε να δώσει πλήρεις λεπτομέρειες για τα εγκλήματά του και τη συμμετοχή άλλων με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή.
Τα στοιχεία είναι εκτεταμένα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η αστυνομία παρακολουθούσε τον Panzeri για μήνες μετά από μια πληροφορία από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών ότι το Μαρόκο επιδίωκε να επηρεάσει τις υποθέσεις της ΕΕ, λένε. Τον Ιούλιο του 2022, Βέλγοι αξιωματικοί των πληροφοριών τοποθέτησαν βιντεοκάμερες στο σπίτι του Panzeri στις Βρυξέλλες αφού βρήκαν εκεί 700.000 ευρώ σε μετρητά.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο 67χρονος Ιταλός είχε επίσης πάρει χρήματα από το Κατάρ για να βελτιώσει τις αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων για στις εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αυτός και ο Giorgi, ο πρώην βοηθός του, μαγνητοσκοπήθηκαν στο CCTV να πηγαίνουν σε μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κατάρ με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας Ali Bin Samikh al-Marri στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Steigenberger Wiltcher στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου.
Ο Panzeri μπαίνει με άδεια σακούλα: Ο Giorgi με την κόρη του σε καροτσάκι. Ο Giorgi τότε εργαζόταν για τον Cozolino, τον Ιταλό ευρωβουλευτή, και ζούσε με την Καϊλή.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε γίνει η «εκ των έσω» γυναίκα (inside woman) του Panzeri, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι FT. Συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να αποδυναμώσει ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν μέλος.
Ο Giorgi παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από τη Ντόχα. Σύμφωνα με πολλούς παρόντες ευρωβουλευτές, πήδηξαν από την χαρά τους και επευφημούσαν όταν πέρασε η ψηφοφορία.
Τον Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Με τη βοήθεια της Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος «αποδυναμώθηκε» από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία. Όμως εξακολουθούσε να περιέχει κριτική. Και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για το ταξίδι χωρίς βίζα αναβλήθηκε.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ο Δήμος Ν. Σκουφά διολισθαίνει επικίνδυνα

Κώστας Παππάς

Κώστας Μπάρκας: Στο μπλόκο των αγροτών Φαναρίου

Κώστας Παππάς

Βήμα στο αύριο για τον Δήμο Πάργας : Τι πραγματικά ισχύει για τα ψηφιακά υδρόμετρα;

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..