ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αναμφισβήτητα είναι μία υποψηφιότητα που ξεχωρίζει – Συνέντευξη με τη Σοφία Εξάρχου

Η γνωστή συμβολαιογράφος Σοφία Εξάρχου διεκδικεί την ψήφο των αρτινών στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την “Αρτινών Συνεργασία ” και με επικεφαλής τον Χρήστο Τσιρογιάννη.
Το πλούσιο βιογραφικό της, η πολυσχιδής προσωπικότητα της και η κοινωνική προσφορά της στους τομείς του Εθελοντισμού, του Πολιτισμού και της Φιλοζωίας κυρίως, την καθιστούν μία από τις πλέον αξιοπρόσεκτες υποψήφιες που κοσμούν τον κατάλογο των υποψήφιων συνολικά.
Η συζήτηση με τη Σοφία Εξάρχου έχει πάντα ενδιαφέρον και με χαρά φιλοξενούμε τις απόψεις της ενόψει των εκλογών στο arta2day.gr

• Κα Εξάρχου η ενασχόλησή σας με τα κοινά, “εκ των έσω ” αυτή την φορά, ήταν μία ώριμη απόφαση;
Η απόφαση μου αυτή είναι πραγματικά ένα προϊόν ώριμης σκέψης. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Πάντοτε θυμάμαι τον εαυτό μου, να τρέχει για κάτι, να προσπαθεί προς όφελος των φίλων, συμμαθητών ή συνανθρώπων. Το «βάπτισμα» έγινε από το σχολείο ακόμη, όταν με τον πρωτοεμφανιζόμενο θεσμό του 15μελούς εξελέγην Πρόεδρός του. (το πάλαι ποτέ)
Τόσα χρόνια λοιπόν πάσχιζα και προσπαθούσα ως απλή ενεργή πολίτης να προσφέρω, να δημιουργήσω, να δώσω σε αυτή την πόλη και στους συνανθρώπους μου γενικότερα. Πάντοτε συζητούσα και μιλούσα με τα θεσμικά όργανα για την επίτευξη των δράσεων και των σκοπών.
Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω ρόλο. Επιδιώκω να γίνω μέλος αυτού του θεσμικού οργάνου, που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε «εκ των έσω» να έχει μεγαλύτερη ισχύ η φωνή μου. Να προσπαθήσω ως αιρετή πια να υποστηρίξω τις απόψεις μου για μια καλύτερη Άρτα.
• Πολιτισμός και Εθελοντισμός. Δύο τομείς που γνωρίζετε πολύ καλά καθώς έχετε διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Βιβλίου ” για 11 χρόνια, ενώ συμμετέχετε σε πολλές συλλογικότητες, που έχουν ως επίκεντρο αυτούς τους δύο άξονες. Τι περισσότερα μπορεί να γίνει;
Ο πολιτισμός συνεχώς εξελίσσεται. Τρέχει με γοργά βήματα και προχωράει. Δεν είναι στάσιμος. Η τέχνη κινείται. Άρα πάντα υπάρχει χώρος για νέα πράγματα. «Οι Φίλοι του Βιβλίου» μου έχουν δώσει τη γνώση στη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Από την άλλη πλευρά το πεδίο του εθελοντισμού είναι τόσο ευρύ που δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί «πλήρες». Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και σε πολλά επίπεδα. Η έννοιά του άλλωστε εμπεριέχει δράσεις σε πολλούς τομείς.
Έτσι λοιπόν είναι το πεδίο είναι ελεύθερο για ακόμη περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις. Μέσω του Δήμου υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης σημαντικών δράσεων. Η θέληση υπάρχει, η σχετική εμπειρία υπάρχει. Μου λείπει λοιπόν η κατάλληλη θέση, ώστε να πραγματοποιήσουμε όμορφα πράγματα.
  • Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Δεν θα σάς ζητήσω να κάνετε συγκρίσεις, αλλά θα ήθελα να μου πείτε, αν έχετε στο μυαλό σας ένα μοντέλο ανάπτυξης που να ταιριάζει στην Άρτα.
Η Ελλάδα είναι μοναδική. Η Άρτα μας έχει πολλές ομορφιές, που θα μπορούσαν να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να έχω γνώση τόσο των δεδομένων, όσο και των δυνατοτήτων που θα μπορούσε να υλοποιήσει ένας δήμος δε θα μπορούσα να πω κάτι με ακρίβεια. Όμως στο μυαλό μου υπάρχουν ιδέες σχετικά με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των μνημείων μας, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Ένα άλλο σημείο, που θα επιθυμούσα να εστιάσω είναι το νερό. Όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν αναπτυχθεί γύρω από το νερό. Εμείς έχουμε έναν απείρου κάλλους Αμβρακικό Κόλπο με πλούσια βιοποικιλότητα. Ο μέγας ποταμός Άραχθος θα μπορούσε τόσο να αναδειχθεί, αλλά και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των Αρτινών. Να ενταχθεί ανάμεσα στα σημεία της πόλης που θα επισκεπτόμαστε συχνά αξιοποιώντας την όμορφη κοίτη του, τη συνεχόμενη ροή του, αλλά και τη δροσιά του τους θερινούς μήνες. Αυτό το ποτάμι που κυλάει με θέα τα πανέμορφα Τζουμέρκα αποτελεί επίσης εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Η Λίμνη του Πουρναρίου, καθώς και η λίμνη του παραποτάμιου Πάρκου της Άρτας θα μπορούσαν να γίνουν επίσης σημείο αναφοράς δραστηριοτήτων και σπορ. Ο συνδυασμός των σημαντικών μνημείων μας με το υδάτινο στοιχείο δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα «του πολιτισμού του Νερού». Αυτό υπάρχει κάπου στην άκρη του μυαλού μου ως ιδανικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

• Αν σάς ζητούσα να ιεραρχήσετε τις ανάγκες που έχει ο Δήμος, τι θα μάς λέγατε;
Η πρωταρχική μου σκέψη που δημιούργησε την «ανάγκη» ενασχόλησής μου με τα κοινά ήταν η αγάπη μου για τον πολιτισμό. Αυτό είναι το σημείο που θα επιθυμούσα να εστιάσω την ενέργειά μου.
Όμως δεν παύει να υπάρχει η καθημερινότητα που χαρακτηρίζει τη διαβίωσή μας σε αυτή την πόλη. Σημαντικός τομέας που χρήζει βοηθείας είναι η καθαριότητα.
Ευελπιστώ, ότι τώρα που αποκτήθηκαν τα νέα μηχανικά σάρωθρα και τα πλυντήρια των κάδων απορριμμάτων θα υπάρξει μια πιο συστηματική και αποτελεσματική καθαριότητα στην πόλη.
• Η επαφή με τους πολίτες στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία; Πως τη βιώνετε;
Τόσο το επάγγελμά μου και η ενασχόλησή μου με τα κοινά, όσο και η διαβίωσή μου στο κέντρο της πόλης μου δίνουν τη δυνατότητα να συναναστρέφομαι με πάρα πολύ κόσμο. Άρα αυτό δεν είναι κάτι ξένο και πρωτόγνωρο για μένα. η ζωή μου δεν έχει αλλάξει σε κάτι.
Στα πλαίσια όμως της προεκλογικής περιόδου εκείνο που ξεχωρίζει είναι η «περιοδείες» στις τοπικές κοινότητες και στις δημοτικές ενότητες. Εν ολίγοις οι επισκέψεις με την ομάδα των «Αρτινών Συνεργασία» με το υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη δίνει ένα διαφορετικό τόνο. Γιατί πια επισκέπτεσαι τον ίδιο τον τόπο σου , αλλά τον αντιμετωπίζεις με διαφορετικό μάτι. Ακούς τα προβλήματα των κατοίκων. Ο νέος Δήμος Αρταίων ξεκινάει από τον Αμβρακικό Κόλπο και φτάνει έως στα πιο ορεινά τη Δαφνωτή. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες όλων αυτών των τοπικών κοινοτήτων είναι αρκετά διαφορετικές. Αυτές οι περιοδείες λοιπόν, αλλά και οι επισκέψεις ως ομάδα σε Δομές, σε πανηγύρεις, σε τοπικές γιορτές , όπως η Γιορτή της Σαρδέλας στην Ανέζα μας έδωσαν όμορφες στιγμές, που φυσικά δεν θα είχαμε ως άτομα και ως μονάδες.
Το βλέπω λοιπόν όλο αυτό ως μια χαρά. Γνωρίζεις καινούργιο κόσμο, αφουγκράζεσαι τα προβλήματα του τόπου. Και βέβαια όλες αυτές οι επισκέψεις είναι αναγνωριστικές από την πλευρά μου. Ακούω, μαθαίνω για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στη νέα πρόκληση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Να κλείσουμε με ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνδημότες σας;
Όλοι αγαπάμε την Άρτα. Όλοι θέλουμε το καλύτερο για αυτή. Είμαστε αυτή τη στιγμή εκατοντάδες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κάποιοι από εμάς θα εκλεγούν. Ας εκλεγούν οι καλύτεροι. Όμως η επόμενη μέρα των εκλογών, θα ήθελα να μας βρει όλους εμάς τους εκατοντάδες ξανά στο προσκήνιο να προσπαθούμε για το καλό του Δήμου μας. Αυτή η ζέση να μας διακατέχει και για τα επόμενα χρόνια. Όλοι εμείς που επιθυμούμε να εκτεθούμε στα κοινά να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια καλύτερη Άρτα. Γιατί θα πρέπει να συνεχίσουμε να πασχίζουμε για το καλό. Λείπουν οι ενεργοί πολίτες.

Εγώ από την πλευρά μου θα επιθυμούσα να μου δώσετε τη δύναμη να αποκτήσω πιο δυνατή φωνή. Να μου δώσετε τον τρόπο να παλέψω για μια σύγχρονη Άρτα.

 

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Ζαχαράκη: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Κώστας Παππάς

Ευχετήριο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Δημάρχου Πρέβεζας Νικόλαου Γεωργάκου

Κώστας Παππάς

Τζένη Ταπραντζή για τον αδόκητο χαμό του Χρήστου Ψυλλιά

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..