• Home
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Facebook , το σύγχρονο κονσερβοποιείο των υποψηφίων
ΑΠΟΨΕΙΣ

Facebook , το σύγχρονο κονσερβοποιείο των υποψηφίων

Πολυεργαλείο τo Facebook αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Εκτός από μηχανή αναζήτησης φίλων και γνωστών, από μέσο δικτύωσης και ενδυνάμωσης διαπροσωπικών σχέσεων, επιτελεί κι άλλους ρόλους. Αναλαμβάνει την «αναδόμηση» κοινωνικού προφίλ, την ανάδειξη μπροστινής όψης και κάτοψης ανδρών και γυναικών, αποτελεί μονάδα μέτρησης προσωπικής ευτυχίας και καταμέτρησης διαδικτυακής δημοφιλίας, επιτελεί το ρόλο του εισπράκτορα στον οποίο ο ταξιδιώτης πρέπει να προσκομίσει το εισιτήριο ως αποδεικτικό ότι ταξιδεύει, μόνο που εδώ ως τεκμήριο αποδεικτικό δουλεύουν οι φωτογραφίες. Τελευταία λειτουργεί και ως μέσο προβολής υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, δημάρχων, βουλευτών κ.λ.π..
Γέμισε το Facebook ή μάλλον το Votebook υποψήφιους που δίπλα από τα check in σε τσιπουράδικα, clubs, καφετέριες και λουκούλεια συμπόσια και φωτογραφίες με duckfaces και αδιάψευστα αποδεικτικά κρασοκατάνυξης και τσιπουροκαταστάσεων συνοδευόμενων από φρυγαδέλια κι άλλα μερακλίδια μεζεδάκια, ποζάρουν με σοφιστικέ στιλ και ύφος γεμάτο αποφασιστικότητα προσπαθώντας να εμπνεύσουν στους ψηφοφόρους εμπιστοσύνη.
Αραχτοί πίσω από ένα πληκτρολόγιο διεξάγουν ένα προσωπικό αγώνα αυτοπροώθησης στέλνοντας αιτήματα φιλίας ανανεώνοντας παράλληλα τη φωτογραφία προφίλ που στην παρούσα φάση δεν επιδεικνύει το σεξαπίλ ή τα μούσκουλα του υποψήφιου. Σοφιστικέ, comme il faut, λιτό ντύσιμο, βλέμμα γεμάτο αυτοπεποίθηση, χωρίς φρου φρου κι αρώματα. Ενίοτε μόνο με λίγο photoshop.
Η διεκδίκηση μιας θέσης στο δημοτικό – περιφερειακό συμβούλιο στη βουλή ή στο ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι απόφαση που πρέπει να παρθεί αψήφιστα. Απεναντίας απαιτεί περισυλλογή και συνειδητοποίηση της υπευθυνότητας που βαραίνει την ανάληψη μιας τέτοιας θέσης. Υπευθυνότητα που μεταφράζεται στο χτίσιμο ενός σοβαρού και μετρημένου προφίλ. Προσοχή! Ενός σοβαρού και όχι σοβαροφανούς προφίλ. Η προβολή, λοιπόν, ενός σοβαρού προφίλ γίνεται μέσω της προβολής και προώθησης των θέσεων, των προβληματισμών και των προθέσεων του υποψηφίου (αν υπάρχουν), μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έντυπα και ψηφιακά. Ακόμη και μέσα από συγκεντρώσεις που θα οργανώσουν οι ίδιοι δημιουργώντας ευκαιρίες προώθησης των θέσεων τους μέσω της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες. Το να χτίζεις ένα πολιτικό προφίλ στο facebook δεν είναι αποτελεσματικό γιατί το περιβάλλον δεν είναι ταιριαστό. Είναι σαν ένα εστιατόριο με MICHELIN στην καρδιά του Παρισιού να σερβίρει γουρουνοπούλα στη λαδόκολλα!
«Κάνω τον προεκλογικό μου αγώνα μόνο μέσα από τα social media» δήλωσε πρόσφατα υποψήφια, με την παρουσία της σε εκπομπή στην τηλεόραση, μας απέδειξε ότι πολύ καλά κάνει, η φωτογραφία της είναι όντως πολύ καλύτερη από τον λόγο της!
Σαφώς η αυτοδιαφήμιση μέσω facebook και λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με λελογισμένη χρήση θα μπορούσε να βοηθήσει επικουρικά, κυρίως όμως πλήττει τον υποψήφιο καθώς προβάλλει μια κατακερματισμένη, ετερόκλητη εικόνα που γέρνει συνήθως ανισοβαρώς προς το ιδιωτικό προφίλ του χρήστη, εκεί όπου η ανάλαφρη προσέγγιση των πραγμάτων δεν αναδεικνύει ό,τι απαιτεί ένα πολιτικοποιημένο προφίλ.
Η ενασχόληση άλλωστε με τα κοινά επιβάλλει εξωστρέφεια, αγώνα σε πραγματικό χρόνο με υπαρκτές προκλήσεις σε πραγματικά πεδία δράσης με διαρκή λόγο και αντίλογο με διάλογο δηλαδή χωρίς emoticons, likes και thumbs up.
Υποψήφιοι δήμαρχοι – περιφερειάρχες, δημοτικοί – περιφερειακοί σύμβουλοι get a life!

Κ. Παππάς

Related posts

Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα Σαλαμούρα στην εκπομπή «Απόψεις»

Κώστας Παππάς

Τα Χριστούγεννα …αλλιώς

Κώστας Παππάς

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα στην Άρτα και στην εκπομπή «Απόψεις»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..