Το Μαρτυρικό Κομμένο Άρτας τίμησε και φέτος τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Το πρωί της Παρασκευής εψάλλει η Επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν Πέτρου και Παύλου χωροστατούντος του Μητροπολίτη Άρτας κ.κ Καλλινίκου και παρουσία των τοπικών αρχών. Ακολούθησε, στην πλατεία του χωριού, η επιμνημοσύνη δέηση, το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων.
16 Αυγούστου 1943… Ξημερώματα φθάνουν στο Κομμένο Άρτας γερμανικές στρατιωτικές μονάδες για να γράψουν μία από τις πλέον τραγικές σελίδες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το πρόσχημα ότι το Κομμένο είναι λημέρι αντάρτικων ομάδων και χωρίς να δείξουν κανένα έλεος καίνε το χωριό και σφαγιάζουν 317 ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο πρώτος που θα πέσει νεκρός είναι ο ιερέας. Επέστρεφε το Ευαγγέλιο στην εκκλησία μετά το γάμο που τέλεσε την προηγούμενη ημέρα. Θα κατακρεουργηθεί πάνω στην Αγία Τράπεζα. Οι στρατιώτες θα συνεχίσουν το φρικαλέο έργο τους και για τις επόμενες έξι ώρες δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο. Άντρες, γυναίκες, παιδιά ακόμη και βρέφη θα βρουν μαρτυρικό θάνατο. Μόλις μια μέρα πριν, οι Κομμιώτες ήταν καλεσμένοι στο γαμήλιο γλέντι στο σπίτι του Θόδωρου Μάλλιου που πάντρευε την κόρη του Αλεξάνδρα. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν εκείνο το πρωί, κάποιοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον Άραχθο και να σωθούν.
Το Κομμένο περνά στον κατάλογο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών και περιμένει την δικαίωση σε ένα έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε ποτέ.
Όσοι επέζησαν έπρεπε να θάψουν τους νεκρούς τους, να ξαναχτίσουν το χωριό τους και, κυρίως, να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν.
76 χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές για τους λιγοστούς πλέον επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και το μαρμάρινο μνημείο στην πλατεία του χωριού με τα 317 ονόματα των θυμάτων θα θυμίζει για πάντα τον παραλογισμό του πολέμου και την αξία της ειρήνης και της ενότητας.