• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χωρίς κριτήρια και με απ’ ευθείας αναθέσεις το Υπουργείο Παιδείας δίνει χρήματα σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς κριτήρια και με απ’ ευθείας αναθέσεις το Υπουργείο Παιδείας δίνει χρήματα σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα

Εξαντλώντας κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Γιώργος Στύλιος, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό αναλυτικά στοιχεία ως προς τηδιαφάνεια στη διαδικασία χρηματοδότησης και τη στελέχωση των οργάνων διοίκησης των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της χώρας μας. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε σειρά ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφωνστη Βουλή, ζητώντας διεξοδικήενημέρωση. «Οι απαντήσεις που μου δόθηκαν σε προηγούμενα σχετικά ερωτήματα είναι ελλιπείς, αποσπασματικές και δημιουργούν πολλές απορίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στύλιος.

Στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, εμφανίζονται πολλαπλά ελλείμματα στοιχείων με απαντήσεις που υποδεικνύουν σύγχυση βασικών εννοιών, όπως η διάκριση ισολογισμού ερευνητικού κέντρου και ινστιτούτου. Επίσης, εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα στην συνέχεια της διοίκησης.Επιπλέον, τονίζει ο κύριος Στύλιος, η διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων των ακαδημαϊκών φορέων της χώρας, οφείλει να υπηρετεί τη διαφάνεια, την ισότιμη ανάπτυξη και να εξασφαλίζει την ίση ευκαιρία.Με το σκεπτικό αυτό, οι δημόσιοι χρηματοδοτικοί φορείς προχωρούν σε δημόσιες προσκλήσεις για προτάσεις προς χρηματοδότηση έργων. Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αναθέσεις ερευνητικών έργων σε ερευνητικά κέντρα χωρίς διαδικασίες προκήρυξης και με άγνωστα κριτήρια επιλογής, όπως για παράδειγμα, έργα με χρηματοδότηση από τα έσοδα της Siemens.

Ο κ. Στύλιος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το braindrain είναι εδώ. 450.000 νεαροί Έλληνες επιστήμονες, έχουν φύγει στο εξωτερικό.Ακόμη και την τήρηση των προσχημάτων κρίνει περιττή η σημερινή Κυβέρνηση. Η αδιαφάνεια, οι επιλογές μικροπολιτικής, η αμετροέπεια και ο μιζεραμπιλισμός, δεν έχουν καμία θέση με τους νέους και την έρευνα. Μόνομε προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό, διαφάνεια και αξιοκρατίαθα μπορέσουμε να σταθούμε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του αύριο».

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Στήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας από τον Χριστόφορο Σιαφάκα

Κώστας Παππάς

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό με θέμα: «Καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο»

Κώστας Παππάς

Συνάντηση Περιφερειάρχη με στελέχη της PWC, ενόψει της εγκατάστασής της στα Ιωάννινα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..