ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΣτΕ αποφασίζει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σήμερα Τρίτη αναμένεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σαρπ, να δημοσιεύσει την απόφασή της για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων και να βάλει τέλος στην αγωνία 2,5 εκατ. συνταξιούχων.
Πρόκειται για όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 του 2012.
Το ζήτημα των συντάξεων απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων.
Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεών τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων. Ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η επιστροφή αναδρομικών για 11 μήνες, με ζητούμενο το εάν η απόφαση θα είναι ξεκάθαρη ως προς το εύρος των δικαιούχων. Αν δηλαδή τα έννομα αποτελέσματα της αναμενόμενης απόφασης θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους.
Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα.
Οι πέντε περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015 είναι οι εξής:
1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
2. Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5%-20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%-20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.
4. Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).
5. Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Βρέθηκε ο αγνοούμενος – Σε τραγωδία εξελίχθηκε το ψάρεμα

Κώστας Παππάς

Γεφύρι της Πλάκας: Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο

Κώστας Παππάς

Νέα αυστηρότερα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος – Σε ρόλο ελεγκτή η ΕΛ.ΑΣ.

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..