ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κοσμοσυρροή στη γιορτή ανταλλαγής σπόρων στο Ζεύκι

ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ & ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ

Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός, ευνόησε ώστε και φέτος να σχηματιστεί το αδιαχώρητο στη Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και τον Διαγωνισμό για το Καλύτερο Παραδοσιακό Σκιάχτρο, που έγινε την Κυριακή το μεσημέρι 19.5.2019, στο Βαθύκαμπο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων , στην ταβέρνα- οινοποιείο “Ζεύκι” του Κώστα Βασιλείου.
Διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι και 2.000 φυτά καθώς και οδηγίες για την διατήρηση των σπόρων !
Διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων την Ταβέρνα – Οινοποιείο “Ζεύκι”, την Κιβωτό των Τζουμερκιώτικων Σπόρων και το Κ.Π.Ε. Αράχθου.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων !
Εκ μέρους του Συλλόγου Κεντρικών Τζουμέρκων ο πρόεδρος, παιδίατρος Αντώνης Κοντός αφού ευχαρίστησε τον κ. Κώστα Βασιλείου που είναι η ψυχή αυτής της εκδήλωσης είπε :
“Είναι η 7η χρονιά, που γίνετε αυτή η όμορφη εκδήλωση εδώ στο “Ζεύκι” και έχει γίνει πλέον θεσμός !
Οι παραδοσιακοί σπόροι , οι μη μεταλλαγμένοι, παράγουν προϊόντα πολύ γευστικά και νόστιμα, είναι δε πάρα πολύ υγιεινά . Πρέπει λοιπόν να προστατεύουμε αυτά τα φυτά, να μην μολύνονται από τα μεταλλαγμένα.
Τα σκιάχτρα έχουν ως στόχο να “σκιάζουν”, να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν τους επίδοξους εισβολείς, σπουργίτια, καρακάξες, κίσσες και άλλα πουλιά,
που θέλουν να καταστρέψουν τους αγροτικούς καρπούς (σταφύλια , καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.).
Είναι δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστατεύουν την φυτική παραγωγή. Δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορεί να προσθέτει ο δημιουργός. Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών .
Σήμερα, είπε ο κ. Κοντός, βρίσκονται μαζί μας πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αφού τους συγχαρώ όλους που κράτησαν πολύ χαμηλούς τόνους στην προεκλογική περίοδο, χωρίς έντονες αντιπαλότητες και πόλωση, να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία στις εκλογές. Να δηλώσω δε πως ο Σύλλογος Κεντρικών Τζουμέρκων θα είναι δίπλα δε όποιον εκλεγεί, για να σηκώσουμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά τα Τζουμέρκα μας !!
Στη συνέχεια επιτροπή αποτελούμενη από τους υποψήφιους Δημάρχους Μαρίνο Γαρνέλη και Χρήστο Χασιάκο έκρινε τα 3 καλύτερα σκιάχτρα που βραβεύτηκαν. Το πρώτο βραβείο ( γεύμα για 2 άτομα στο ” Ζεύκι”) το κέρδισε το σκιάχτρο που είχε φτιαχτεί από την Ζωή Μπαρτζώκα.
Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα.
Το πολύ καλό κρασί “Ζεύκι” έφερε μεγάλο κέφι και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ ! Και του χρόνου !

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξανάδωσε τις παλιές «πρωτιές» της παρακμής στην Άρτα!

Κώστας Παππάς

Σταυροί υποψήφιων βουλευτών Άρτας – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Κώστας Παππάς

Συμμορία νεαρών με… παρελθόν για διακεκριμένες κλοπές

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..