• Home
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Η παρουσίαση του βιβλίου για τη Νεώτερη κεραμική στην Ήπειρο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παρουσίαση του βιβλίου για τη Νεώτερη κεραμική στην Ήπειρο

Mε την παρουσίαση του βιβλίου «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο. Συλλογή Φώτη Ραπακούση» άνοιξε ο νέος κύκλος εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ακόμη συλλογική εκδοτική προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με την οποία ολοκληρώνεται η ομώνυμη περιοδική έκθεση κεραμικής που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας την άνοιξη του 2018.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα κάθε εργαστηρίου αγγειοπλαστικής που υπάρχουν στην έκθεση. Τα κεφάλαιά του είναι αφιερωμένα σε στα εργαστήρια κεραμικής, από τα οποία προτάσσονται τα ευρωπαϊκά της Ιταλίας (Απουλίας, Πέζαρο, Φαέντσα), της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας. Ακολουθούν τα τρία σημαντικά εργαστήρια κεραμεικής της Ανατολής (εργαστήρια Τσανάκ Καλέ, Ιζνίκ, Κιουτάχειας) και εκείνα του ήκμασαν στον ελλαδικό χώρο, στις περιοχές της Ηπείρου και των Αθηνών.


Σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης μέσα από τα δίγλωσσα εισαγωγικά επιστημονικά κείμενα έρχεται σε επαφή με τα χαρακτηριστικά της κεραμικής παραγωγής σε κάθε περιοχή, τις συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη, πληροφορείται για τη συμβολή του εμπορίου στη διάδοση των προϊόντων, μέσα από το οποίο οι Ηπειρώτες ήρθαν σε επαφή με τα προϊόντα αυτά υιοθετώντας συνάμα νέες συνήθειες. Ακολουθεί ένα σύντομο κείμενο στα ελληνικά, όπου παρουσιάζονται τα κεραμικά του εργαστηρίου που ανήκουν στη Συλλογή Ραπακούση και εκτίθενται στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τα λήμματα των αντικειμένων.


Στους συγγραφείς του καταλόγου, συγκαταλέγεται το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και συγκεκριμένα η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος-Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας, η κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος-Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Άρτας, ο κ. Νεκτάριος-Πέτρος Γιούτσος, δρ αρχαιολόγος, ο κ. Αριστείδης Βάσιος και η κ. Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγοι. Για τη συγγραφή των κειμένων και των λημμάτων του καταλόγου εργάστηκαν, επίσης, οι αρχαιολόγοι κ. Διαμάντω Γκάμαρη και κ. Αναστασία Κατσαρού. Το αφιερωμένο στο αγγειοπλαστικό εργαστήριο των Ιωαννίνων κεφάλαιο οφείλεται στον κ. Μιχάλη Παντούλα, Φιλόλογο και Πρόεδρο του Μουσείου Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου.
Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των αντικειμένων που συνοδεύουν τα κείμενα οφείλονται στον κ. Δημήτριο Ραπακούση, καθώς και στους συντηρητές αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνο Υψηλό και κ. Γεώργιο Μπισπίκη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη συντήρηση των αντικειμένων σε συνεργασία με την συντηρήτρια της Υπηρεσίας κ. Κατερίνα Μπασιάκου. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της κ. Αθηνάς-Αντωνίας Μπουζάκη, αρχιτέκτονος-μουσειολόγου και του κ. Ιωάννη Παπαλέξη, πολιτικού μηχανικού, στον εκθεσιακό και γραφιστικό σχεδιασμό. Στον κ. Νεκτάριο-Πέτρο Γιούτσο οφείλεται η μετάφραση των αγγλικών κειμένων.
Η έκδοση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του κ. Φώτη Ραπακούση.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον κ. Γιάννο Ιωαννίδη, συλλέκτη, συγγραφέα και ειδικό σε θέματα νεώτερης κεραμικής.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για το «Χαμόγελο του παιδιού» την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Παππάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για το Θέατρο Κάστρου

Κώστας Παππάς

Άρτα:Δημοπράτηση αποκατάστασης Ιμαρέτ

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..