ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμη μέτρων για την προστασία των αγροτών

Ψηφοφορία στην Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια μεταρρύθμισης της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, τα οποία εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Γεωργίας.
Μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς. Ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών και την αποφυγή της πτώχευσης. Διεύρυνση του δικτύου ασφαλείας της αγοράς με την επέκταση της δημόσιας παρέμβασης σε νέους τομείς. Επέκταση του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου, προσθέτοντας πληροφορίες για τη διατροφή στις ετικέτες του κρασιού. Αυτή είναι η πρώτη δέσμη προτάσεων που ενέκρινε χτες η Επιτροπή Γεωργίας για τη βελτίωση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες των γεωργών και των καταναλωτών.
Η πρώτη ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ επικεντρώθηκε στους νέους κανόνες της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) για τα γεωργικά προϊόντα μετά το 2020. Οι τροπολογίες της επιτροπής γεωργίας στον λεγόμενο κανονισμό ΚΟΑ εγκρίθηκαν με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή.
Επέκταση του συστήματος διαχείρισης της προσφοράς και μείωση του όγκου σε όλους τους τομείς
Το ισχύον καθεστώς, το οποίο χορηγεί ενισχύσεις σε γαλακτοπαραγωγούς που παράγουν εθελοντικά λιγότερα σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς, πιστεύουν οι ευρωβουλευτές. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η Επιτροπή πρέπει να επιφορτιστεί με την επιβολή εισφοράς σε όλους τους παραγωγούς που αυξάνουν τις παραδόσεις τους, σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρονικά περιορισμένη ρύθμιση της προσφοράς γεωγραφικά προστατευόμενων τυριών, ζαμπόν και οίνων σε όλα τα άλλα προϊόντα που επωφελούνται από προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) ή προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).
Περισσότερη διαφάνεια, καλύτερη διαχείριση κρίσεων, ευρύτερο δίχτυ ασφαλείας
Για να βελτιωθεί η διαφάνεια της αγοράς και να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταραχές στην αγορά, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου παρατηρητηρίου της ΕΕ για τις γεωργικές αγορές, το οποίο θα επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, της ζάχαρης, του ελαιολάδου, το γάλα και το κρέας. Το παρατηρητήριο πρέπει να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, την προσφορά, τις τιμές, τα κέρδη, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και να εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πρώιμες διαταραχές της αγοράς, λένε.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να διευρύνουν το δίχτυ ασφαλείας στην αγορά επιτρέποντας τη δημόσια παρέμβαση (ένα εργαλείο διαχείρισης της αγοράς που χρησιμοποιείται όταν οι τιμές πέφτουν πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο) για νέα προϊόντα, όπως η λευκή ζάχαρη, το πρόβειο κρέας, το χοίρειο κρέας και το κοτόπουλο.
Κρασί: Παρατεταμένες άδειες φύτευσης, περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες κρασιού
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να παρατείνουν το καθεστώς αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου μέχρι το 2050 και να επιμείνουν ότι οι πληροφορίες για τη διατροφή ή τουλάχιστον οι ενεργειακές αξίες πρέπει να προστεθούν στις ετικέτες των οίνων.
Το κείμενο που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από το Κοινοβούλιο ως σύνολο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου. Η Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και ηγέτες των πολιτικών ομάδων) μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να διαβιβάσει το κείμενο στην ολομέλεια. Διαφορετικά, η νέα Επιτροπή Γεωργίας θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Αποτελέσματα εκλογών Εμπορικού Συλλόγου Άρτας

Κώστας Παππάς

Ανοικτή, με δωρεάν διελεύσεις η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Κώστας Παππάς

Πόσο αυξήθηκε η τιμή στο αγελαδινό γάλα – Στην Ελλάδα το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..