• Home
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • Όλγα Γεροβασίλη: Στρατηγική επιλογή η Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Όλγα Γεροβασίλη: Στρατηγική επιλογή η Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη παραχώρηση συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 247» και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Παιχνίδια Εξουσίας».
Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Στην Τηλεφωνική μας γραμμή η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποψήφια βουλευτής στο νομό Άρτης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Κυρία Υπουργέ καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλή εβδομάδα, καλημέρα κύριε Σκουρή, ευχαριστώ.
Δημοσιογράφος: Τώρα υπάρχει ένα πρώτο ερώτημα, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί επιστήμονες λένε ότι μέσα σε 40 ημέρες, 27 μείνανε πια, μία διαφορά στις ευρωεκλογές 9,5 περίπου μονάδων δεν ανατρέπεται. Συνεπώς δίνετε την μάχη για μία μικρότερη διαφορά, για να μην υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκουρή δίνουμε την μάχη για να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θέλω να θυμίσω και να σχολιάσω ότι, ναι, δεν είναι πολύ εύκολο. Ωστόσο στις εθνικές εκλογές, ξέρετε, δεν συγκρούονται τα ποσοστά των ευρωεκλογών μεταξύ τους, θα αντιπαρατεθούν δύο πολιτικά σχέδια. Δύο πολιτικά σχέδια για τα επόμενα χρόνια για το μέλλον της χώρας και ο κάθε Έλληνας πολίτης θα προσπαθήσει με βάση το τι κρίνει ότι αυτό μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας και στα προβλήματα της ζωής του.
Δημοσιογράφος: Σχέδια όμως που δεν έχουν κάτι καινούργιο προς το παρόν από την μία ή από την άλλη πλευρά από αυτά που παρουσιάστηκαν πριν τις ευρωεκλογές και πάνω στα οποία προγράμματα αποφάσισαν οι πολίτες, αυτό είναι το ερώτημα.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στις ευρωεκλογές σας θυμίσω ότι ο διάλογος δεν έγινε αναλυτικά και όπως πρέπει για τα δύο σχέδια, τα οποία θα κατατεθούν. Και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση ο Πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Βεβαίως μπήκαν ζητήματα πολιτικής και εσωτερικής πολιτικής στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, ωστόσο δεν ήταν εκεί ο κύριος λόγος. Και να σας θυμίσω ότι ήταν ένας διάλογος ο οποίος εκτυλίχθηκε με όχι όρους κανονικούς. Δηλαδή, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας είχαμε επιθέσεις, είχαμε fake news, είχαμε συντεταγμένες επιθέσεις με ύβρεις, με λασπολογία, δολοφονίες χαρακτήρων, με όλα όσα έχουν τραυματίσει το δημόσιο λόγο τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μετά την πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, οι επικοινωνιολόγοι συμβούλεψαν να το παίξουν αφ’ υψηλού.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν ακόμα πιο δύσκολο να γίνει ένας διάλογος φυσιολογικός.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από την πλευρά μας θα κατατεθεί σχέδιο και θα γίνει σοβαρός προγραμματικός διάλογος. Στη Νέα Δημοκρατία μένει να επιλέξει με ποιόν τρόπο θέλει να συμβάλλει ούτως ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης να είναι πραγματικά ενημερωμένος για να πάρει την σωστή απόφαση για την επόμενη ημέρα.
Δημοσιογράφος: Δεν έχει πάντως λόγο. Εδώ βλέπω τον Άδωνη Γεωργιάδη, μαζί το κουβεντιάζαμε την περασμένη εβδομάδα, «πανιαγούλα» είναι, δεν έχει κάτι δηλαδή θέλω να πω, δεν υπάρχει λόγος.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για όση ώρα αντέχουν. Διότι ξέρετε είναι άλλο πράγμα να το πιστεύεις και είναι άλλο πράγμα να θέλεις να το υπηρετείς επί εξαιτίας επικοινωνιακής τακτικής. Θα το δούμε λοιπόν όλο αυτό, εμείς από την πλευρά μας ξέρετε ότι πολιτευτήκαμε και θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με σοβαρό πολιτικό λόγο και όχι με τα υπόγεια χτυπήματα.
Δημοσιογράφος: Πόσους ψηφοφόρους αναζητείτε τώρα ενόψει της εβδόμης Ιουλίου, αυτούς που ήταν αποχή, αυτούς που ψηφίσαν άλλα αριστερά κόμματα; Ποιος είναι ο στόχος σας, ποιος είναι που προσπαθείτε να σηκώσετε από τον καναπέ και να σας ψηφίσουν κυρία Υπουργέ;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Η απεύθυνση προφανώς είναι προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό με επιμέρους σημεία τα οποία θα αφορούν ιδιαίτερα άλλες κοινωνικές ή εργασιακές ομάδες, όπως πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουμε και να θυμίσουμε: τι παραλάβαμε, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης δηλαδή, τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και ποιο είναι το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Βεβαίως θα προταχθούν άξονες με έμφαση σε άξονες όπως της οικονομίας και της ανάπτυξη, του κοινωνικού κράτους -της εργασίας δηλαδή και της κοινωνικής ασφάλισης- και βεβαίως της δημόσιας διοίκησης. Για όλα αυτά έχουμε παραλάβει πολύ αρνητικούς δείκτες, έχουμε κάνει πολύ μεγάλο έργο σε αυτά τα χρόνια το οποίο μένει να αναδείξουμε, έργο υποδομής και βεβαίως μεταβολής της ζωής πολλών συμπολιτών μας.
Και βεβαίως να παρουσιάσουμε το σχέδιο, δηλαδή ξέρετε ότι αυτό ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σας θυμίζω ότι ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, το οποίο όλο αυτό το διάστημα τμήματά του έχουν υλοποιηθεί ήδη και βεβαίως έπεται συνέχεια. Αυτή τη συνέχεια θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μουσικής
Δημοσιογράφος: Παραδοχές όσο και αν είναι ειλικρινείς, γιατί κατά τη γνώμη μου μπορεί να ήταν και με μεγάλη ειλικρίνεια, σαν και αυτές της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι «είχα κάποιες διασυνδέσεις, κάποιες άκρες και πήρε μετάταξη το παιδί μου», τι ζημία εκτιμάται ότι σας έχουν κάνει; Μεγάλη προφανώς.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό νομίζω ότι έληξε μετά τη συγγνώμη και την αποχώρηση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από αυτή την ατυχή εν πάση περιπτώσει έκφραση, διατύπωση και νομίζω ότι αυτό έχει λήξει. Διότι, ξέρετε αυτό που λέμε για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς κρίνεται με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική εκ μέρους των αριστερών δυνάμεων και των προοδευτικών δυνάμεων. Και αυτό δεν κρίνεται από ένα στιγμιαίο γεγονός, ούτε είναι κάτι που κρίνεται στα λόγια αλλά κρίνεται στις πράξεις.
Έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που διοικείται η χώρα πάρα πολλά χρόνια σε σχέση με τα τέσσερα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες ξέρουν για την αλλαγή, για καθαρότητα, για διαφανείς αποφάσεις, για αντικειμενικές κρίσεις και το έχουμε αποδείξει και σε πάρα πολλά.
Δημοσιογράφος: Τώρα, δεν ξέρω πως σας φάνηκε ο αποχαιρετισμός, εντός εισαγωγικών, του Πάνου Καμμένου, αποχή των ΑΝ.ΕΛ. με ένα άνοιγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ευχήθηκε ο κ. Καμμένος η Νέα Δημοκρατία να φέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Το περιμένατε;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ξέρετε να το σχολιάσει η Νέα Δημοκρατία αυτό. Θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον…
Δημοσιογράφος: Σίγουρο, αλλά εγώ περιορίζομαι στο μικρό ενδιαφέρον, το δικό σας.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμπορευτήκαμε με τους ΑΝ.ΕΛ. πάνω σε μία προγραμματική βάση, η οποία και ολοκληρώθηκε. Και ο κύκλος αυτός έκλεισε. και έκλεισε βεβαίως με αφορμή τη μεγάλη ταυτοτική διαφορά που αφορούσε στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δημοσιογράφος: Μήπως έπρεπε νωρίτερα να είχε κλείσει αυτός ο κύκλος, όπως έλεγε ο κ. Κοτζιάς για παράδειγμα;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε, πολλά πράγματα όταν τα βλέπει κάποιος εκ των υστέρων είναι πολύ χρήσιμα να βγάζει συμπεράσματα γιατί είναι χρήσιμα για το μέλλον. Όμως το να γίνεσαι εκ των υστέρων προφήτης, ξέρετε δεν είναι ένα πράγμα το οποίο κρίνεται ταυτόχρονα. Μπορούμε να θυμηθούμε όλα όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο και πόσο ήταν απαραίτητη η σταθερότητα και η σταθερότητα της Κυβέρνησης για την οικονομική πορεία της χώρας. Επομένως, πάντα μπαίνουν τα πράγματα σε μία διαλεκτική σχέση, δεν μπορεί να μονοδρομήσει εύκολα κανείς στη σκέψη του. Αν θα ήταν καλύτερα να είναι νωρίτερα, δεν μπορώ να το αποφασίσω και να σας το διατυπώσω βάσει αυτό που σας περιγράφω. Δηλαδή το πόση ανάγκη ταυτόχρονα είχαμε για σταθερότητα αυτό το διάστημα, γιατί υποχωρήσεις έχουν γίνει από όλες τις πλευρές.
Δημοσιογράφος: Τώρα, η προοπτική συμμαχία που συγκροτεί ο κ. Τσίπρας με στελέχη προερχόμενα από τη Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά, το εκσυγχρονιστικό, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ κλπ, είναι μία στρατηγική επιλογή που θα πρέπει και μετά τις εκλογές να το δούμε αυτό και να προχωρήσει κυρία Υπουργέ ή μία εκλογική στρατηγική και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γυρίσει στα παλιά αριστερά χαρακτηριστικά του;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι προφανώς στρατηγική επιλογή, γι’ αυτό και η επιλογή αυτή δεν είναι κάτι σημερινό. Ωστόσο αυτό θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια στις υποψηφιότητες, αλλά βεβαίως είναι μία ουσιαστική συμφωνία βάσης, δηλαδή η ανάγκη των προοδευτικών ανθρώπων να συστρατευτούν απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Δημοσιογράφος: Αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασιών και συζητήσεων με το Κίνημα Αλλαγής;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, το Κίνημα Αλλαγής, εμείς έχουμε πει επανειλημμένως ότι η πολιτική η οποία ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα με στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, δεν συνάδει με τη σοσιαλοδημοκρατία και τις στάσεις της. Και αυτό το βλέπουμε και στην Ευρώπη, βλέπουμε αυτή την αλλαγή και της σοσιαλοδημοκρατίας να απομακρύνεται από τις φιλελεύθερες επιλογές. Αυτό που περιμένουμε να δούμε από το ΚΙΝΑΛ, ξέρετε, είναι αν θα αλλάξει η πολιτική του και αν θα επιστρατευτεί σαφώς με τις προοδευτικές δυνάμεις.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά λέει ότι ο κύριος Βενιζέλος έφυγε που ήταν ο εμπνευστής του όρου στρατηγική ήττα;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σημασία ξέρετε σε αυτή τη περίπτωση δεν έχει, ποιο πρόσωπο έμεινε η έφυγε αλλά αν οι πολιτικές έμειναν ή άλλαξαν. Και μέχρι στιγμής αυτό δε φαίνεται.
Δημοσιογράφος: Φαίνεται λέτε να μην αλλάζουν οι πολιτικές.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η πολιτική μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει από πλευράς του ΚΙΝΑΛ που τείνει και δείχνει προς τη Νέα Δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Τώρα πληροφορούμαστε ότι Εκπρόσωπος Τύπου θα αναλάβει η κυρία Αχτσιόγλου, πιστεύετε ότι νέα πρόσωπα είναι καλό, μπορούν να πάνε πιο μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: O ΣΥΡΙΖΑ στις μέρες που προηγήθηκαν έχει κάνει την αυτοκριτική του, έχει ανασυντάξει τις δυνάμεις του με όσες αλλαγές κρίνονται αναγκαίες και με βάση αυτές θα πορευτούμε. Εγώ πιστεύω ότι και η ανανέωση προσώπων βοηθάει βεβαίως στο φρεσκάρισμα και των ιδεών αλλά και της εικόνας.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό στις εκλογές μπορεί να αμφισβητηθεί;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο το οποίο είναι τεράστιο και νομίζω ότι αυτό το οποίο θα βγει μετά τις εκλογές με όποιο αποτέλεσμα -είτε με προβάδισμα είτε όχι- αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής, με πρόεδρο τον Αλέξη τον Τσίπρα θα είναι ο μεγάλος προοδευτικός πόλος στη χώρα για πάρα πολλά χρόνια.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, μία τελευταία ερώτηση κυρία Υπουργέ, πολλοί λένε ότι ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς, οφείλεται στην ασφάλεια όπου δεν είχε καλές επιδόσεις η Κυβέρνηση, το ακούτε φαντάζομαι;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά το ακούω διότι είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να το έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Και θέλω να πω άλλη μία φορά ότι τα ζητήματα της ασφάλειας, που είναι και ζητήματα όχι μόνο για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά είναι και ζητήματα εθνικής ασφάλειας όπως τα ζητήματα της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, νομίζω ότι κάποιες σοβαρές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να μη τα βάζουν στο μικροπολιτικό στόχαστρο.
Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Κλιματική αλλαγή και ο ρόλος του σχολείου

Κώστας Παππάς

Παρουσίαση των υποψηφίων της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στην Άρτας

Κώστας Παππάς

Βουλή: «Οσμή συγκάλυψης» βλέπει ο Αρσένης πίσω από τη σύλληψη της μητέρας της 12χρονης στον Κολωνό

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..