• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Τα όρια δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα όρια δαπανών στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ

Τα όρια των δαπανών υποψηφίων και συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι απαγορεύσεις για τη χρηματοδότησή τους, οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ αλλά και στην προβολή τους μέσω προεκλογικών κέντρων, αφισών κ.λπ. αποτελούν τα κύρια θέματα εγκυκλίου του υπουργού Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για εκλογική περιφέρεια μέχρι 100.000 κατοίκους οι υποψήφιοι μπορούν να δαπανήσουν 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 να δαπανήσουν 3.000 ευρώ, μέχρι 200.000 να δαπανήσουν 3.500 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες πληθυσμιακά Περιφέρειες ο συντελεστής αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 100.000 κατοίκους. Για τον υπολογισμό του ανώτατου όριου δαπανών συνδυασμών στις περιφερειακές εκλογές αθροίζονται τα επιμέρους ανώτατα όρια δαπανών του κάθε υποψηφίου και του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη.
Αντίστοιχα, για τους υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές, για εκλογικές περιφέρειες μέχρι 30.000 κατοίκων προβλέπεται ανώτατο όριο δαπανών μέχρι 1.500 ευρώ, μέχρι 60.000 κατοίκους 2.000 ευρώ, μέχρι 100.000 κατοίκους 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 κατοίκους 3.000 ευρώ, μέχρι 200.000 κατοίκους 3.500 ευρώ, ενώ για εκλογικές περιφέρειες άνω των 200.000 κατοίκων ο συντελεστής αυξάνεται κατά 1 μονάδα/100.000 κατοίκους.
Για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου δαπανών των συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές, αθροίζονται τα επιμέρους ανώτατα όρια δαπανών του κάθε υποψηφίου και λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εκλογικών περιφερειών του οικείου δήμου συν την κατά περίπτωση προσαύξηση, η οποία συναρτάται με τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών ανά δήμο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαγορεύεται η χρηματοδότηση υποψηφίων και συνδυασμών από φυσικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 1.000 ευρώ σε ΟΤΑ, από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ κάθε βαθμού και των νομικών προσώπων τους, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερησίων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών, από υπαλλήλους ΟΤΑ ή νομικών προσώπων τους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η λήψη τραπεζικών δανείων για τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων.Τέλος, η χρηματοδότηση των συνδυασμών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους υποψηφίους είναι 500 ευρώ.

Εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ | Πότε ξεκινά η προεκλογική περίοδος, ποιοι περιορισμοί θα ισχύσουν!

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους περιορισμούς στις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ, κατά την προεκλογική περίοδο.
Αρχικά, να τονιστεί ότι οι περιορισμοί για τις εµφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασµών, των υποψήφιων περιφερειακών και δηµοτικών συµβούλων στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ισχύουν μόνο για την προεκλογική περίοδο, η οποία προσδιορίζεται στις τριάντα (30) ηµέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η η προεκλογική περίοδος ξεκινάει από τις 25 Απριλίου 2019.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ”;
Με τον όρο «εµφανίσεις» νοούνται οι συνεντεύξεις, η συµµετοχή σε κάθε είδους εκποµπές όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράµµατα, η κάλυψη της προεκλογικής τους δραστηριότητας σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήµατος κ.λπ.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισµοί:
1. Απαγορεύεται η άµεση ή έµµεση παρουσίαση εκποµπών που µεταδίδονται από δηµόσια και ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης και από το διαδίκτυο.
2. Οι εµφανίσεις τους σε κάθε είδους εκποµπές των δηµόσιων και ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε φορείς παροχής κάθε µορφής συνδροµητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και στο διαδίκτυο, καθορίζονται ως εξής:
• 2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εµβέλειας
• 1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εµβέλειας
• 1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες
• Σε περίπτωση τυχόν εκτάκτων και απρόβλεπτων γεγονότων, δεν λογίζονται ως εµφανίσεις οι σχετικές δηλώσεις και η ενηµέρωση που παρέχεται από τα αιρετά µονοπρόσωπα όργανα της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο άσκησης των αρµοδιοτήτωντους.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Εξαίρεση από την ανωτέρω ρύθµιση που προβλέπει τον αριθµό των εµφανίσεων, αποτελεί η δυνατότητα των επικεφαλής των συνδυασµών να συµµετέχουν χωρίς περιορισµό σε εκποµπές µε οργανωµένες συζητήσεις εφόσον:
α) Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασµών από το αρµόδιο πρωτοδικείο, έχει διασφαλιστεί η συµµετοχή τουλάχιστον 3 ακόµη συνυποψήφιών τους στις συζητήσεις αυτές και
β) Μετά την ανακήρυξη, η ανωτέρω προϋπόθεση καταλαµβάνει τα 2/3 των ανακηρυχθέντων.
γ) Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, µετέχουν υποχρεωτικά οι επικεφαλής και των δύο συνδυασµών.

Related posts

Τρίκαλα: Θρίλερ με νεκρή μαθήτρια έξω από εκκλησία! Νέα στοιχεία ανατρέπουν τα αρχικά δεδομένα

Κώστας Παππάς

Συγκέντρωση 25 Ιανουαρίου: Εργατικό Κέντρο Άρτας – Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων – Σύλλογος Γυναικών (ΟΓΕ) στην Πρέβεζα

Κώστας Παππάς

Κορονοϊός: 207 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Που εντοπίστηκαν

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..