• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων – Τι αλλάζει στο μέτρο των μειωμένων ενοικίων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων – Τι αλλάζει στο μέτρο των μειωμένων ενοικίων

Χωρίς την έκπτωση του 25% θα πληρωθούν αυτόν τον Μάιο οι οφειλές προς την εφορία που καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Ο Απρίλιος ήταν ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο ίσχυσε εκτάκτως το συγκεκριμένο μέτρο ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να αποφευχθεί μια μεγάλη μείωση εισπράξεων – εσόδων στα κρατικά ταμεία. Παράλληλα τον Ιούνιο δεν πρόκειται να ισχύσει η γενικευμένη μείωση των ενοικίων, καθώς το μέτρο αυτό πρόκειται να επανεξετασθεί σε νέα βάση. Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση 2-3 ημερών για τις οριστικές αιτήσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις.
Στις κινήσεις αυτές πρόκειται να προχωρήσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των εσόδων τον Απρίλιο. Τον μήνα αυτό, παρά την εφαρμογή του lockdown στην οικονομία τα καθαρά φορολογικά έσοδα του προυπολογισμού παρουσίασαν μείωση μόνο κατά 17,2% συγκριτικά με τον στόχο που είχε τεθεί. Το ύψος τους ανήλθε στα 2,840 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,428 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών σημαντική για το αποτέλεσμα αυτό ήταν η συμβολή της έκπτωσης του 25% για την πληρωμή των φόρων και των οφειλών εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία μέρα του Απριλίου εισπράχθηκαν έσοδα 705 εκατ. ευρώ έναντι 354 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος καθώς πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν με τη λήξη της προθεσμίας να εκμεταλλευτούν την έκπτωση.
Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει παράταση λίγων ημερών για την δυνατότητα υποβολής αίτησης λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αρχική προθεσμία λήγει σήμερα και αιτήσεις έχουν υποβάλλει 72.000 επιχειρήσεις στις οποίες αντιστοιχεί ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής 840 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί. Σε κάθε περίπτωση αν δεν καλυφθεί ολόκληρο το ποσό η διαφορά θα μεταφερθεί στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο Μάιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την πορεία των εσόδων. Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τώρα στοχευμένες ενισχύσεις για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε ότι αφορά τη δυνατότητα καταβολής μειωμένων ενοικίων, αρμόδιοι παράγοντες διευκρινίζουν δεν θα συνεχιστεί τον Ιούνιο η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου και θα εξετασθεί αν και σε ποιες περιπτώσεις πληττόμενων θα παραμείνει.

Ακολουθήστε το arta2day.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Related posts

Πιθανή επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους

Κώστας Παππάς

“Παγετός” και στο Νοσοκομείο Άρτας – Η απάντηση του Διοικητή Β. Μπαλάσκα

Κώστας Παππάς

Συνέχιση υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση de minimis

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..