ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθησαν 4 άτομα για παράνομη εκσκαφή

Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί σε παραποτάμια περιοχή στο Φαράγγι Σκορδιλίου στα Καβάσιλα Κόνιτσας Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα
Οι δράστες προέβαιναν με τη χρήση σκαπτικού μηχανήματος και ειδικού εξοπλισμού σε παράνομη εκσκαφή με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων – πολύτιμων αντικειμένων καθώς και χρυσών νομισμάτων
Επιπλέον, σε βάρος του ενός εκ των δραστών εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστική απόφαση για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κλοπής
Συνελήφθησαν, χθες (10-10-2019) το μεσημέρι σε παραποτάμια περιοχή στο Φαράγγι Σκορδιλίου στα Καβάσιλα Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και αστυνομικών της FRONTEX, τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας 27, 37, 38 και 42 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διασφάλιση της τοπικής αρχαιολογικής κληρονομιάς και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση – αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίσθηκαν οι τέσσερις δράστες στην παραπάνω περιοχή, όπου διαπιστώθηκε να προβαίνουν με τη χρήση ερπυστριοφόρου σκαπτικού μηχανήματος και ειδικού εξοπλισμού σε παράνομη ανασκαφή και άντληση υδάτων, για την αναζήτηση αρχαίων – πολύτιμων αντικειμένων καθώς και χρυσών νομισμάτων.
Στο σημείο της παράνομης ανασκαφής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα (τσάπα),
• φορτηγό όχημα μικρού ανοικτού τύπου,
• βενζινοκίνητη γεννήτρια ρεύματος,
• βενζινοκίνητη αντλία αναρρόφησης υδάτων,
• πέντε προβολείς λιθίου,
• τέσσερις σωλήνες άντλησης υδάτων,
• διάφορα εργαλεία (βαριοπούλα, φτυάρι) και
• κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσαν τα κάτωθι διωκτικά έγγραφα:
• ένταλμα σύλληψης κας Ανακρίτριας Αιγίου, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατ’ εξακολούθηση και
• καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, ποινής φυλάκισης (18) μηνών, για το αδίκημα της κλοπής.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Related posts

Χρήστος Τσιρογιάννης: “Ζητάμε ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή”

Κώστας Παππάς

Δήμος Αρταίων – Διευκρινήσεις για τα γήπεδα

Κώστας Παππάς

Στα Γιάννενα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών?

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..