• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας στις 2-12-2019, η δημοτική μας κίνηση:

Α) Στο θέμα που, προ ημερησίας, έθεσε ο Δήμαρχος σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς όμως καμία σαφή πρόταση ή θέση για το τι θα γίνει τελικά στην Άρτα, τοποθετηθήκαμε ως εξής: Όσον αφορά το στρατόπεδο ΚΕΝ είπαμε ότι υπάρχει παλιότερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί διατήρησής του ως ενεργό στρατόπεδο και σ΄αυτό εμμένουμε όλοι. Η επιμονή όμως του Δημάρχου να μπει σε ψηφοφορία η άρνηση φιλοξενίας σε αυτό προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να υπάρχει σαφής θέση εκ μέρους του ή εναλλακτική πρόταση και χωρίς καμία αναλυτικότερη συζήτηση επί του προσφυγικού θέματος, πιθανότατα θα προκαλούσε πολλαπλές αναγνώσεις από την αρτινή κοινωνία, μία εκ των οποίων θα ήταν η ενίσχυση ή ανοχή ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, τις οποίες εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ανεχτούμε. Γι΄αυτό και δηλώσαμε αποχή στο ενδεχόμενο ψηφοφορίας επί του θέματος αυτού. Όταν η Δημοτική Αρχή μας δώσει πλήρη ενημέρωση για το θέμα και φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για το ενδεχόμενο και τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα- όχι φήμες και εικασίες- τότε θα τοποθετηθούμε κι εμείς με σαφήνεια και βάσει πραγματικών δεδομένων. Την άποψη αυτή, εκτός από μας, εξέφρασαν και άλλες παρατάξεις κατά τη συνεδρίαση αυτή, γι΄αυτό και μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων, περί δήθεν ομοφωνίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους αυτής της γης, σε πρόσφυγες και μετανάστες κι απαιτούμε συνολική λύση στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με συλλογική ανάληψη των βαρών και ευθυνών που αναλογούν σε κάθε χώρα ειδικότερα και με άμεση παύση του πολέμου σε Συρία και αλλού. Δηλώνουμε επίσης ότι εφόσον ανακύψει θέμα φιλοξενίας προσφύγων στην Άρτα, αυτό θα πρέπει να γίνει όχι σε κλειστά στρατόπεδα, αλλά σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με σίτιση, ιατρική περίθαλψη κλπ και σε χώρο που θα προκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν συλλογικών αποφάσεων.

Β) Στο θέμα έγκρισης ή μη της εισήγησης επί των Δημοτικών Τελών έτους 2020, δηλώσαμε την αντίθεσή μας στα τεράστια ποσά (άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ) που οφείλει να πληρώνει ο Δήμος Αρταίων ετησίως για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επεξεργασία τους από το νέο Εργοστάσιο (Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων) που κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ στα Γιάννενα. Το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο αυτό (άνω των 50 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών), σε συνδυασμό με την διακομιδή, τη μεταφορά στο εργοστάσιο, την επαναφορά υπολειμμάτων στον ΧΥΤΥ κλπ θα εκτοξεύσουν το κόστος περίπου στα 90 με 100 ευρώ ανά τόνο, οδηγώντας έτσι σε αναγκαστική αύξηση των δημοτικών τελών και περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των αρτινών πολιτών, ενώ τα κέρδη από την διαχείριση των σκουπιδιών ατών, θα πηγαίνουν στην τσέπη του επιχειρηματία και μόνο. Ακόμα και αν δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη το 2020, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν στη συνέχεια. Επισημάναμε επίσης την ανάγκη περαιτέρω μειώσεων των τελών σε ασθενέστερες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δημου Αρταίων και επισημάναμε την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο φιλικής για το περιβάλλον πολιτικής του Δήμου Αρταίων, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε την εισήγηση.

Related posts

Διημερίδα στην Άρτα για την “Ανάπτυξη των πόλεων μέσα από τα ποτάμια τους”

Κώστας Παππάς

Κώστας Μπάρκας: «Ανησυχία των πολιτών του Νομού Πρέβεζας για έργα που θα γίνουν (;) για αυτούς χωρίς αυτούς.»

Κώστας Παππάς

Εκδηλώσεις για την επέτειο των Ιστορικών Μαχών Γριμπόβου

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..