• Home
  • ΒΙΒΛΙΟ
  • Πρόταση βιβλίου – «Πρόσκληση σε φόνο» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός
ΒΙΒΛΙΟ

Πρόταση βιβλίου – «Πρόσκληση σε φόνο» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός

«Πρόσκληση σε φόνο» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ.300
Στο χωριό του Τσίπιν Κλέγκχορν της Αγγλίας οι περισσότεροι κάτοικοι διαβάζουν την τοπική εφημερίδα NorthBenhamNewsandChippingCleghornGazette, η οποία ήταν γνωστή στην περιοχή απλά ως «η Gazette ».Εννέα στους δέκα κατοίκους διαβάζανε τα τοπικά νέα και κυρίως την στήλη ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Η συγκεκριμένη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου δεν αποτελούσε εξαίρεση.
Η κυρία Σουέτεναμ διάβαζε τα τοπικά νέα ,όταν είδε μια πρόσκληση σε γάμο-όχι σε φόνο .Τι πράγμα ; Τι είναι αυτό; Έντμουντ, άκου τι λέει εδώ…
«Σας προσκαλούμε στον φόνο που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Λιτλ Πάντοκς, στις 6:30 μ.μ.Παρακαλούνται οι φίλοι να αποδεχθούν την πρόσκληση, δε θα υπάρξει άλλη αναγγελία»

-Παρασκευή 29 Οκτωβρίου …σήμερα είναι.
-Για να δω.Ογιός της, ο Έντμουντ ,της πήρε την εφημερίδα.
-Μα τι σημαίνει αυτό; ρώτησε η κυρία Σουέτεναμ με έντονη περιέργεια.
Ο Έντουμντ είπε: -Κάποιο πάρτι θα είναι.Μάλλον θα παίξουν τον «Δολοφόνο».
-Μου φαίνεται πολύ περίεργος ο τρόπος , είπε η κυρία Σουέτενεμ.Έτσι όπως το έβαλαν στις αγγελίες.Δεν ταιριάζει καθόλου στη ΛετίσιαΜπλάκλοκ, πάντα τη θεωρούσα λογική γυναίκα.
-Θα την ξεσήκωσαν τα έξυπνα νιάτα που έχει στο σπίτι της….
-Θεωρείς ότι θαπρέπει να πάμε ;…

-Άρτσι, είπε η κυτία Ιστερμπρουκ στον σύζυγό της «Αυτό πρέπει να το ακούσεις». Άρτσι, άκου σε παρακαλώ.

«Σας προσκαλούμε στον φόνο που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Λιτλ Πάντοκς, στις 6:30 μ.μ….»

-Περίεργη πρόσκληση .Εμένα να μην με λογαριάζουν.
-Έλα τώρα,Άρτσι. Πιστεύω ότι πρέπει να πας , για να βοηθήσεις την κυρία δεσποινίδα Μπλάκλοκ, γείτονες είμαστε.

-Τέλειο!είπε η κυρία Χάρμον στον συζυγό της , τον αιδεσιμότατο Τζούλιαν Χάρμον , στο τραπέζι του πρωινού .Θα γίνει φόνος στης δεσποινίδας Μπλάκλοκ»
-Φόνος ; είπε ο σύζυγός της , κάπως έκπληκτος .Πότε;

Η παράξενη αγγελία που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα του ΤσίπινΚλέγκχορν, γίνεται το θέμα συζήτησης για όλους τους κατοίκους τουΤσίπινΚλέγκχορν. Είναι μια χοντροκομμένη φάρσα; Μια κακόβουλη ενέργεια με στόχο να τρομάξει την ιδιοκτήτρια του Λιτλ Πάντοκς, τη ΛετίσιαΜπλάκλοκ; Ή μήπως μια πραγματική πρόσκληση σε φόνο;

Η ΛετίσιαΜπλάκλοκ , ιδιοκτήτρια της έπαυλης, αποφασίζει να δεχτεί μερικούς φίλους για μια συγκέντρωση την επίμαχη βραδιά.Διάφοροι χωριανοί εμφανίζονται υποκινούμενοι αμιγώς απ΄την περιέργειά τους να δουν τι και κατά πόσον θα συμβεί .
Κι ενώ η μάζωξη κυλά σε πλήρη ελαφρότητα , στις 6.30 τα φώτα ξάφνου σβήνουν, κι απέναντι στους φιλοξενούμενους της ΛετίσιαΜπλάκλοκ εμφανίζεται ένας άντρας που κραδαίνει έναν αναμμένο φακό στο ένα χέρι , κι ένα πιστόλι στο άλλο.
-Ψηλά τα χέρια!διατάζει την ομήγυρη, κι εκείνοι υπακούουν, θεωρώντας ότι κι αυτό αποτελεί μέρος του παιχνιδιού , μα αίφνης , μια σειρά πυροβολισμών τους κόβει το γέλιο.Η οικοδέσποινα τραυματίζεται ελαφρά στο αυτί , κι όταν ανάβουν τα φώτα , ο ένοπλος άντρας , που φοράει μάσκα , κείτεται νεκρός.
Παρά τους ισχυρισμούς των παρευρισκομένων ότι ο θάνατος του νεαρού άντρα υπήρξε προϊόν ατυχήματος ή αυτοκτονίας , ο επιθεωρητής Κράντοκ παραμένει καχύποπτος.Η υπόθεση από δω και πέρα παίρνει άλλες διαστάσεις, αλλά για καλή τύχη της αστυνομίας, έχει έρθει στην πόλη για τους ρευματισμούς της η μις Μαρπλκαι κατόπιν παραινέσεων των ντόπιων ,ο επιθεωρητής Κράντοκ δέχεται τη βοήθεια της μις Μαρπλ , προκειμένου να εξιχνιάσει μια ώρα αρχύτερα το μυστηριώδες έγκλημα.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση το «Πρόσκληση σε φόνο» είναι ένα ακόμα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι , γεμάτο γρίφους κι αγωνία για το ζητούμενο , σ΄ ένα δεύτερο επίπεδο πρόκειται για ένα βιβλίο που βρίθει συμβολισμών.

Η μις Μαρπλ , η πρώτη γυναίκα ερασιτέχνης ντέτεκτιβ στην ιστορία του αστυνομικού, μια φιλοπερίεργη και ανήμπορη γριούλα , εξιχνιάζει με χαμηλών τόνων μαεστρία ,το έγκλημα .Η μις Μάρπλ είναι ένας εξαιρετικά αινιγματικός χαρακτήρας, απροσδιόριστης ηλικίας, με κοφτερό βλέμμα κι διορατικότητα.Καταγράφει νοερά την κάθε λεπτομέρεια, κατασκοπεύει τα πάντα και κρυφακούει όλους, ανακρίνει και ξεμπροστιάζει , με μόνο της όπλο την ευστροφία της…

Διαβάστε το.

Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ.
Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα καιάλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις.
Πέθανε το 1976.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Related posts

«Ο νόμος των διαδόχων» Γ.Κωτσοκώστας

Κώστας Παππάς

«Η ανέραστη δεσποινισκυρία Ερασμία»

Κώστας Παππάς

«Γάμπαρη Αμβρακικού»

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..