ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αύξηση του ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές

Η προοπτική της αύξησης του ορίου και οι σχετικές προτάσεις για την διευκόλυνση των συναλλαγών στη νέα συγκυρία. Οι επαφές των τραπεζών με ΕΕΤ, Visa και Mastercard και τι ισχύει σήμερα.
Προ των πυλών της αύξησης του ανώτατου ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές χωρίς τη χρήση PIN βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα, το όριο αυτό είναι 25 ευρώ, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα , είτε από Έλληνες κατόχους καρτών, είτε από ξένους που βρίσκονται στην χώρα (country limit).
Με βάση τα νέα δεδομένα της πανδημίας, το όριο αυτό συμφωνήθηκε να αυξηθεί στα 50 ευρώ για λόγους μεγαλύτερης προστασίας έναντι του κορωνοϊού, από τη στιγμή που σε αυτό το ποσό δεν απαιτείται καν η πληκτρολόγηση κωδικού και η συναλλαγή γίνεται 100% ανέπαφα.
Σήμερα στην αγορά, το 70% όλων των συναλλαγών γίνονται ανέπαφα (σ.σ. χωρίς PIN γίνονται συναλλαγές έως τα 25 ευρώ – για υψηλότερα ποσά, η συναλλαγή γίνεται πάλι ανέπαφα αλλά με χρήση PIN,) και μόνο 30% των συναλλαγών με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό.
Επίσης, ένα ποσοστό 65% των συναλλαγών γίνεται για ποσά κάτω των 25 ευρώ (άρα και χωρίς τη χρήση κωδικού) και ένα ποσοστό 20%, γίνεται για ποσά κάτω των 50 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν μια ανοδική τάση ώστε το 70% της γενικής χρήσης contactless να φτάσει εύκολα το 85%, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στο Euro2day.gr . Αλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αν αυξηθεί το όριο στα 50 ευρώ θα καλύπτει άνετα το 85% των συναλλαγών.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή δεν απαιτείται η χρήση ΡΙΝ στις συναλλαγές έως το ανώτατο όριο, προβλέπεται η εξής ασφαλιστική δικλείδα (που ισχύει ήδη σήμερα): αν κάποιος προχωρήσει σε αλλεπάλληλες συναλλαγές ανά πεντάλεπτο, στην πέμπτη προσπάθεια θα απαιτηθεί το ΡΙΝ. Το μέτρο αυτό προστατεύει τον καταναλωτή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας του.

Related posts

Διοργάνωση Εναρκτήριας Συνάντησης του Έργου INNO.TRITΙON στο πλαίσιο του “Interrreg Ελλάδα-Ιταλία”

Κώστας Παππάς

Απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για ένταξη είκοσι έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020

Κώστας Παππάς

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Κώστας Παππάς

Leave a Comment

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..