• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας για τα προβλήματα στην κτηματογράφιση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας για τα προβλήματα στην κτηματογράφιση

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη, ερώτηση σχετικά με προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων και την αδυναμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο των ιδιοκτησιών αυτών.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατά την πρώτη διαδικασία της κτηματογράφησης το έτος 1996, προσαρτήθηκαν σε αυτή , περιοχές που βρίσκονται στα όρια μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα της δημοτικής ενότητας Φιλοθέης Δήμου Αρταίων, με αποτέλεσμα τα ακίνητα των περιοχών αυτών να συμπεριληφθούν από λάθος και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, στην πρώτη κτηματογράφηση, παρόλο που σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια της περιοχής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλωθούν στην τρέχουσα κτηματογράφηση.
Παράλληλα,τόνισε ότι οι εγγραφές σε κάποιες περιοχές ιδίως στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης, έχουν γίνει πια οριστικές και έχει παρέλθει κάθε προθεσμία ενστάσεων και διορθώσεων των αρχικών εγγραφών,με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ή, όπου δεν έχουν γίνει οριστικές, να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Τέλος, επισημαίνει ότι για την όποια διόρθωση των αρχικών εγγραφών, η δικαστική οδός αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα, με μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: Αδυναμία δήλωσης ακινήτων που βρίσκονται στα όρια των περιοχών μεταξύ της πρώτης κτηματογράφησης και της τρέχουσας κτηματογράφησης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

Κύριε Υπουργέ,
Με τον Ν. 4512/2018 (5/Α’/17.1.2018) συστάθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε», ως καθολικός διάδοχος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.), το οποίο ανέλαβε την συνέχιση του έργου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Ελληνική Επικράτεια και εν προκειμένω και στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε» φέρει την ευθύνη της σύνταξης, ενημέρωσης, τήρησης και αναθεώρησης βασικών και παράγωγων τοπογραφικών χαρτών και τοπογραφικών διαγραμμάτων, ως δε διάδοχος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) φέρει την ευθύνη και για πράξεις ή και παραλείψεις του παρελθόντος κατά τη διαδικασία της πρώτης κτηματογράφησης .
Κατά την πρώτη διαδικασία της κτηματογράφησης, αρχής γενομένης το έτος 1996, προσαρτήθηκαν σε αυτή , περιοχές που βρίσκονται στα όρια μεταξύ των ορίων τοπικών κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και συγκεκριμένα περιοχών που ανήκουν στον Δήμο Αρταίων και στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης, και τα ακίνητα που υπήρχαν στις περιοχές αυτές είχαν συμπεριληφθεί χωρίς καμία ενημέρωση προς τους πολίτες του Δήμου Αρταίων, και προφανώς από λάθος, στην πρώτη κτηματογράφηση, παρόλο που σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια της περιοχής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα δηλώσουν στην τρέχουσα κτηματογράφηση.

Μάλιστα, επειδή οι εγγραφές σε κάποιες περιοχές ιδίως στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης, έχουν γίνει πια οριστικές και έχει παρέλθει κάθε προθεσμία ενστάσεων και διορθώσεων των αρχικών εγγραφών, τα ακίνητα αυτά έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ή, όπου δεν έχουν γίνει οριστικές, εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Παράλληλα, για την όποια διόρθωση των αρχικών εγγραφών, η δικαστική οδός αποδεικνύεται εξαιρετικά χρονοβόρα, με μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Το πρόβλημα αυτό, δεν αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αλλά είναι γενικευμένο σε πανελλαδική κλίμακα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα , αντίθετο με την ίδια τη φύση του Συντάγματος και της συντεταγμένης πολιτείας αφού αντίκειται στην ίδια την προστασία της ιδιοκτησίας ως συνταγματικά κατοχυρωμένου ατομικού δικαιώματος.
Κατόπιν των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριε Υπουργέ,

1.Ποιές οι ενέργειές σας ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους των περιοχών αυτών, και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για τα ακίνητα που ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων , να δηλώσουν τα κτήματά τους;
2.Προτίθεστε να δώσετε την δυνατότητα επανεξέτασης των κτηματογραφικών στοιχείων και χαρτών από το Ελληνικό Κτηματολόγιο με ταυτόχρονη παράταση υποβολής των δηλώσεων των ακινήτων των περιοχών αυτών ;

Related posts

Χρ. Γκόκας για την αναστολή στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας.

Κώστας Παππάς

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Κώστας Παππάς

Βρέθηκε στη Λευκάδα στο βυθό του λιμανιού της Νικιάνας ο αγνοούμενος Λάμπρος Νταλαπέρας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..