• Home
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Ξεκίνησε η εκτίμηση των ζημιών στον κάμπο της Άρτας – Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η εκτίμηση των ζημιών στον κάμπο της Άρτας – Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο

Από σήμερα γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στον κάμπο της Άρτας και κάνουν εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η νέα σφοδρή χαλαζόπτωση της 10ης Ιουνίου σε καλλιέργειες κυρίως σε Χαλκιάδες, Καλαμιά, Ρόκκα και Κιρκιζάτες.
Την ίδια στιγμή στο Δημαρχείο της Άρτας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, ευρεία σύσκεψη φορέων για το συντονισμό των κινήσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν  από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, που είχε σαν αποτέλεσμα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής ακτινιδίων, καλαμποκιού, ροδάκινων κ.α. να καταστραφεί .

Στη συνάντηση κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για το συντονισμό των κινήσεων και την υποβολή αιτημάτων προς το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποζημίωσης των παραγωγών, αλλά και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των ζημιών σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Άρτας Ανδρέας Βαρέλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΑ Άγγελος Ξυλογιάννης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμιάς Αποστόλης Ζιώβας, Ρόκκα Νίκος Μπαγεώργας και Χαλκιάδων Μαρίνα Κομπογιάννη-Βλάχου, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Κοτσαρίνης, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αρταίων καθώς και παραγωγοί.
Οι αγρότες κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την κλιματική αλλαγή που έχει ως αποτέλεσμα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες και ζήτησαν συχνότερες ενημερωτικές συναντήσεις με πρωτοβουλία και της Τ.Α ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και να αναζητούνται λύσεις.
Μίλησαν επίσης και για την αντιχαλαζική προστασία που σύμφωνα με ορισμένους έχει και αυτή δυσκολίες στην εφαρμογή της.
Από την πλευρά του, ο Δ/ντης του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων Σωτήρης Χήρας, τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι ασφαλιστικός φορέας και όχι χρηματοδοτικός. Πάντα στα πλαίσια του κανονισμού λειτουργίας του που έχει αλλάξει από το 2010, προσπαθεί να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και τους παραγωγούς. Στάθηκε σε δυο θέματα. Το πρώτο η ολοκλήρωση των εγγειοβελτιωτικών έργων που όπως είπε είναι το Α και το Ω για τον πρωτογενή τομέα και στη συγκομιδή του καρπού. Αυτή, τόνισε ο κ. Χήρας θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα, μεθοδικά και από εκπαιδευμένο προσωπικό. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα στον Ιούλιο θα “τρέξει” πρόγραμμα για την αντιχαλαζική προστασία.
Ο Δήμαρχος Αρταίων στις δηλώσεις του ανέφερε:
«Είμαστε εδώ σήμερα για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Από την κουβέντα προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. Φυσικά πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε ακόμη πιο επισταμένως με το αγροτικό ζήτημα. Να δούμε πώς όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της παραγωγής να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί, μαζί με τον τουρισμό, την ατμομηχανή της οικονομίας μας. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη πιο δυναμικά στη νέα θητεία. Θα υπάρξουν και πιο θεματικές συναντήσεις και ως τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα».

Related posts

Χιόνια στην Ήπειρο – Χιονίζει στην ορεινή Άρτα – που χρειάζονται αλυσίδες

Κώστας Παππάς

12 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών: απαιτούμε λύσεις ΤΩΡΑ

Κώστας Παππάς

Το 38ο Καρναβάλι Γυναικών «βούλιαξε» την Άρτα – Τρελό ξεφάντωμα μέχρι το πρωί

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..