ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ – Ανακοίνωση για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Είναι γνωστός ο ένοχος

Το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων ήταν πάντοτε μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης για το Κόμμα μας αλλά και για τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής και την ΟΑΣΝΑ, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.
Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.
Ακραία ωστόσο δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.
Ετσι, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, παραμένει η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας καθώς και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Και γι’ αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους. Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν την πείρα για να δουν ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του εμφανίζονται πολύ αποτελεσματικές όταν είναι να χτυπήσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να επιστρατεύσουν δυνάμεις καταστολής απέναντι στα μπλόκα και τις άλλες αγροτικές κινητοποιήσεις, να στείλουν αγωνιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στα δικαστήρια, όπως και να δώσουν επιδοτήσεις και «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο… Την ίδια στιγμή, είναι «αναποτελεσματικοί», «ανίκανοι» να προστατέψουν το λαό από – «ακραία» ή μη – φυσικά φαινόμενα, ακριβώς γιατί η προστασία αυτή δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πολιτική ολόπλευρης στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.
Γι’ αυτό και τώρα είναι η ώρα σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να αποκρουστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουν τις υποδομές που χρειάζονται, την ανακούφιση όσων πλήττονται, μέτρα προστασίας, και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Πάλη για πλήρη κάλυψη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και καλεί τους αγρότες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:
— Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
— Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
— Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση, για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
— Δραστική μείωση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν.
— Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
— Προστασία των πληγέντων αγροτοπαραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΤΑΣ

Related posts

Επιμελητήριο Άρτας: Επιστολή στον Διοικητή Δημοσίων Εσόδων για παράταση απόσυρσης των ταμειακών μηχανών

Κώστας Παππάς

Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για την «Ενίσχυση υφισταμένων ΜμΕ για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιώνII».

Κώστας Παππάς

Πέμπτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην Άρτα στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus+

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..