ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Θερίζει” τα πλατάνια το μεταχρωματικό έλκος

Έκανε την εμφάνισή της το φθινόπωρο του 2003 στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο και τα τελευταία 15 χρόνια έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οικοσύστημα.
Ο λόγος για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, ένας μύκητας που προσβάλλει τα πλατάνια και οδηγηθεί σε νέκρωση των δέντρων. Παρά τις σοβαρές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Περιφέρειες σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες και τα Ερευνητικά Κέντρα, η ασθένεια προσβάλλει μεγάλο αριθμό πλατάνων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.


Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται κυρίως με μολυσμένα σκαπτικά μηχανήματα ή εργαλεία, με τα οποία έχουν εκτελεστεί εργασίες σε προσβεβλημένες περιοχές. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι με το νερό των ποταμών το οποίο μεταφέρει σπασμένα κλαδιά από μολυσμένα δέντρα και μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια κατά μήκος του ρου του ποταμού. Επίσης ένα προσβεβλημένο δέντρο μπορεί εύκολα να μεταδώσει την ασθένεια σε διπλανό του υπογείως, μέσω του ριζικού συστήματος (αναστόμωση των ριζών).
Το 2010 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο και από τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με ενημερωτικές ημερίδες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του μύκητα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τον καθαρισμό των ποταμιών και την απομάκρυνση ξηρών πλατάνων που έχουν προσβληθεί. Έτσι, η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε ανάδοχο για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Αρέθουα και ενίσχυση πρανών, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.
Επίσης, εγκρίθηκαν πιστώσεις για εργασίες καθαρισμού στους ποταμούς: Καλαμά (στη γέφυρα Κορύτιανη στην περιοχή Σπόκια), Αχέροντα στην περιοχή Αχέροντα – Γλυκής, Καλλαρύτικο (στα όρια Κηπίνας), στην περιοχή Τύριας, ως επίσης στην περιοχή Μενίνα – Κορύτιανη – Άγιος Γεώργιος επί της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων, σε ρέματα και τάφρους Λογγάδων και Βασιλικής.


Δυστυχώς όμως η ασθένεια εξαπλώνεται και ήδη έχει προκαλέσει νέκρωση πολλών πλατάνων κατά μήκος των ποταμών Καλαμά, Αχέροντα και Αράχθου ενώ κάνει την εμφάνισή της και στην Π.Ε Πρέβεζας όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.
Από την στιγμή που ο άνθρωπος με τη χρήση σκαπτικών και άλλων μηχανημάτων αποτελεί μέσο εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την ασθένεια και αφορά την απολύμανση των εργαλείων αλλά και την καύση των υπολειμμάτων υλοτομίας.

Related posts

Όλα έτοιμα για τον μεγάλο Τελικό Κυπέλου Χάντμπολ στην Άρτα!

Κώστας Παππάς

Ευχαριστήριο Μήνυμα για την συμπαράσταση από την οικογένεια του Βασίλη Καρατσιώλη

Κώστας Παππάς

Μήνυμα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη για το Πάσχα

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..