• Home
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • Επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα- Σεμινάριο φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα- Σεμινάριο φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου,

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 έλαβε χώρα στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα- σεμινάριο φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της διενέργειας εκδηλώσεων γνωριμίας των μελών της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας (Πανεπιστήμια, σύλλογοι κτλ) με το Γεωπάρκο. Οι φοιτητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία μέσα σε μια ολόκληρη ημέρα να μυηθούν στα μυστικά του Γεωπάρκουταυτόχρονα σε θέματα που αφορούν την γεω-ποικιλότητα και την βιο-ποικιλότητα.
Εξειδικευμένοι γεωλόγοι από το Γεωπάρκο παρουσίασαν στους μαθητές τις ιδιαιτερότητες της γεωμορφολογίας, της υδρογεωλογίας και της γεωλογίας του δυτικού τμήματος του Γεωπάρκου από το σημείοτης ένωσης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη στον κάμπο της Κόνιτσας έως τα στενά και την κοιλάδα του Σαραντάπορουποταμού με τους παραποτάμους του, καθώς και το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των θερμοατμίδωνΑμαράντου.
Παρομοίως,βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασαν στους φοιτητές τα μοναδικά οικοσυστήματα όλης αυτής της περιοχής και ιδιαίτερα τις ενότητες βλάστησης και την σπάνια χλωρίδα και πανίδα από τα ασπόνδυλα μέχρι τα μεγάλα θηλαστικά. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης- σεμινάριο οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε χωματόδρομους και αυθεντικά παμπάλαια μονοπάτια και να εμβαθύνουν στις ιδιαιτερότητες των ορεινών ποταμών, των δασών δρυός και μαύρης πεύκης καθώς και των ορεινών λιμνών και της ιδιαίτερης πανίδας αυτών.
Παράλληλαενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του πεζοπορικού τουρισμού, αφού περπάτησαν και ένα μικρό μέρος του μεγάλου μονοπατιού «EpirusTrail»της Περιφέρειας Ηπείρου. Επιπλέον, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που είχαν, όσοι πρόλαβαν, πήραν μια γεύση από τις χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες των Ατμόλουτρων Αμαράντου.
Στην εκπαιδευτική εκδρομή-σεμινάριο συμμετείχαν 45 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από έξι διαφορετικά τμήματα/ σχολές (Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παιδαγωγικό, Ιατρική, Χημικό, Φυσικό, Μαθηματικό).
Τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ανέπτυξαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: κα. Βασιλική Κατή (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών- Εργαστήριο Βιοποικιλότητας), κ. Κωνσταντίνος Γαβριλάκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης- Εργαστήριο Γεωγραφικής & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), ο Προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, κ. Ευάγγελος Νικολάου, Δρ. Υδρογεωλόγος και ο Υπεύθυνος της Δομής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου Δρ. Βιολόγος.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη- σεμινάριο διοργανώθηκε από την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών& Τεχνολογιών), της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια εκδήλωση αυτού του είδους, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής του Γεωπάρκου -ως μέρους των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO-για την κατανόηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αξιών αυτού από τα μέλη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας

Related posts

Εξόρμηση του ΕΟΣ Άρτας στον Όλυμπο

Κώστας Παππάς

Ανοικτό Δημαρχείο και ΚΑΠΗ λόγω της κακοκαιρίας

Κώστας Παππάς

Τρίτος ψεκασμός ελαιοδένδρων Δακοκτονίας 2019 στην Π. Ε. Πρέβεζας

Κώστας Παππάς

Ο ιστότοπος arta2day.gr, όπως οι περισσότεροι ιστότοποι, χρησιμοποιεί μικρά αρχεία που λέγονται cookies τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας.. Αν απενεργοποιήσετε τα cookies που χρησιμοποιούμε, αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας κατά την περιήγησή σας στον ιστότοπο μας.. Αποδοχή Περισσότερα..